Ziemeļjūras naftas nozares vadītājs brīdina, ka nodokļu sistēma Apvienotajā Karalistē spiež urbumus virzīt uz Norvēģiju

Apvienotās Karalistes nodokļi no naftas un gāzes peļņas pēdējo trīs gadu laikā ir palielinājušies no 40% līdz aptuveni 78%, liekot vairākiem enerģētikas uzņēmumiem domāt par aiziešanu no valsts.

Ziemeļjūras gāzes uzņēmums Serica Energy apgalvo, ka tas apsver iespēju pārtraukt darbību Lielbritānijā un pievērsties Ziemeļvalstīm, piemēram, Norvēģijai, jo Apvienotajā Karalistē ir arvien smagāks nodokļu režīms.

Šādā gadījumā tas varētu būt būtisks trieciens Lielbritānijas enerģētikas nozarei, kurā vairāki ārzonas enerģētikas uzņēmumi ir pametuši valsti pēc straujiem nodokļu paaugstinājumiem.

Serica Energy pašlaik nodrošina 41 000 līdz 46 000 barelu naftas dienā, kā arī aptuveni 5 % no gāzes piegādes Apvienotajā Karalistē.

Apvienotās Karalistes kā urbšanas galamērķa pievilcība pēdējā laikā ir samazinājusies pēc tam, kad trīs gadu laikā nodokļi Apvienotās Karalistes naftas un gāzes peļņai tika paaugstināti no 40 % līdz aptuveni 78 %.

Tagad, kad Apvienotās Karalistes ekonomikas ministre Reičela Rīvsa norādīja, ka gaidāmajā budžetā varētu tikt palielināti vēl vairāk nodokļi, uzņēmumi ir sākuši apsvērt plānus par izstāšanos no Lielbritānijas.

Tādiem uzņēmumiem kā Serica Energy, kas pērk vecākus naftas un gāzes laukus Ziemeļjūrā un pārveido tos, lai atkal sāktu gūt ienākumus, Norvēģija tiek uzskatīta par labu alternatīvu Lielbritānijai.

Tas ir tāpēc, ka Norvēģijā ir salīdzinoši viegli izveidot līdzīgu uzņēmējdarbības modeli, jo īpaši ņemot vērā tās milzīgo jūras enerģijas tirgu un spēcīgo piegādātāju tīklu. Norvēģijai ir arī liela pieredze naftas un gāzes nozarē, un tā ir ļoti pazīstama ar savām tehnoloģijām, darbības efektivitāti un stabilu uzņēmējdarbības vidi.

Norvēģija ir noslēgusi arī līgumus par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu ar vairākām citām valstīm, kas var būt pievilcīgi uzņēmumiem, kuri vēlas paplašināties globālā mērogā.

Serica Energy apgalvo, ka tā apsver arī citas valstis ap Ziemeļjūru kā potenciālās pārcelšanās iespējas.

The Telegraph citē Serica Energy valdes priekšsēdētāja Deivida Latina teikto: “Sekas, ko rada tas, ka uzņēmums ir tikai Lielbritānijas uzņēmums, pašlaik ir briesmīgas. Tikai paskatieties, kas notika leiboristu manifesta paziņošanas dienā. Naftas un gāzes gigantu akciju cenu tas gandrīz neietekmēja, jo to peļņa tiek gūta ārzemēs. Bet maziem Apvienotajā Karalistē bāzētiem uzņēmumiem, piemēram, mūsu uzņēmumam, akciju cenas samazinājums bija patiešām ievērojams.”

Apvienotā Karaliste joprojām ir ļoti atkarīga no enerģijas importa. Saskaņā ar Apvienotās Karalistes enerģētikas statistikas apkopojuma (DUKES) datiem valsts neto enerģijas imports 2023. gadā sasniedza 40,8 %, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar 37 % 2022. gadā.

Tā kā Apvienotā Karaliste joprojām lielāko daļu enerģijas iegūst no fosilā kurināmā, nodokļu palielināšana enerģētikas uzņēmumiem kļūst arvien lielāka problēma, jo arvien vairāk uzņēmumu izvēlas pāriet uz citu energoresursu ražošanu.

To varētu vēl vairāk saasināt valsts nespēja tikpat strauji paātrināt atjaunojamo energoresursu infrastruktūras izveidi, kā rezultātā tā kļūs atkarīgāka no enerģijas importa un tādējādi kļūs ekonomiski neaizsargātāka.

Vairāki citi uzņēmumi, tostarp Shell, apsver iespēju pārcelties uz ASV, kur enerģētikas uzņēmumi joprojām ir gaidīti un var izmantot augstāku novērtējumu un plašāku investoru loku.

Leave a Comment