119 pašvaldību vietā 35 – VARAM izstrādā jaunu Latvijas karti

Avots: skaties.lv

Aģentūras LETA pieejamā informācija liecina par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātu karti, kurā paredzēts, ka no 119 esošajām pašvaldībām to skaits tiktu samazināts uz 35.

Platības ziņā divas lielākās ir Madonas un Liepājas pašvaldības. VARAM piedāvātajā kartē šīs divas pašvaldības aptver 3347,35 un 3656,93 kvadrātkilometru lielu teritoriju.

Ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, lielākās pašvaldības ministrijas izstrādātajā kartē būtu Jūrmala, Daugavpils, Rīga un Liepāja, to vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Pēc iedzīvotāju skaita mazākā varētu būt Līvānu pašvaldība, kurā kopumā būtu nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

Ministrijas piedāvātajā kartē ir paredzēts apvienot mazākas pašvaldības, kas atrodas pie galvaspilsētas, piemēram, Ādažus ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un citus.

VARAM izstrādāto teritoriālo iedalījumu nodos pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm, lai to izvērtētu.

Otrdien, 09.04., VARAM ministrs Juris Pūce (AP)  LTV raidījumā “1:1” apstiprināja jaunās Latvijas kartes prezentēšanu trešdien, 10.04. Kartē tiks iezīmētas 35 pašvaldības 119 vietā.  Ministrs atzīst, ka, samazinot pašvaldību skaitu, tiks veidoti lielāki novadi, kas būtu kā solis veiksmīgāk veicināt attīstību reģionos, sevišķi, ja pie ekonomiski spēcīgākiem novadiem tiks pievienoti vājāki:

“Pieļauju, ka daudziem prezentētā karte liksies jau redzēta, jo tā lielā mērā būs līdzīga tai, kas tika izmantota pirms reģionālās reformas sākšanas”.

 

Saeimas atbalstītais Administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas likumprojekts paredz, ka Ministru kabinetam līdz šī gada 1. decembrim nepieciešams izstrādāt un iesniegt Saeimā likumprojekts par jaunām administratīvām teritorijām un kārtību kādā pabeidzama reforma, ziņo portāls DELFI.

Avots: delfi.lv

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment