Kamēr Eiropas Centrālā banka apsver nākamo procentu likmju maiņu, uzmanības centrā ES inflācijas dati

Eirozona publicēs pirmo inflācijas novērtējumu par augustu, sniedzot norādes par Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par procentu likmju noteikšanu septembrī.

Uzmanības centrā būs arī Nvidia peļņas rezultāti, jo investori centīsies novērtēt mākslīgā intelekta nozares attīstības gaitu.

Sagaidāms, ka šonedēļ tirgus tendences noteiks vairāki ietekmīgi ekonomikas datu paziņojumi un uzņēmumu peļņas ziņojumi.

Eirozonā uzmanīgi tiks sekots līdzi provizoriskajam patēriņa cenu indeksa (CPI) provizoriskajam novērtējumam par augustu.

ASV tiks publicēts vēl viens svarīgs inflācijas rādītājs – personiskā patēriņa izdevumi (PCE). Turklāt plānots, ka mākslīgā intelekta gigants Nvidia paziņos ceturkšņa peļņas rezultātus.

Eiropas ekonomiskie notikumi

Šonedēļ galvenā uzmanība tiks pievērsta eirozonas ātrajiem inflācijas datiem par augustu. Šie dati ir ļoti svarīgi Eiropas Centrālajai bankai, kas apsver nākamo procentu likmju maiņu, jo jūlijā patēriņa cenu rādītāji bija ļoti augsti.

Jūlijā gada inflācija pieauga līdz sešu mēnešu maksimumam – 2.6%, bet pamatinflācija, neietverot tādas svārstīgas pozīcijas kā pārtika, enerģija, alkohols un tabaka, trešo mēnesi pēc kārtas saglabājās 2.9% gada līmenī, jo saglabājās cenu spiediens pakalpojumu nozarē.

Konsenss liecina, ka augustā inflācija strauji samazināsies līdz 2.2%, pastiprinot gaidas, ka ECB turpinās samazināt procentu likmes līdz gada beigām.

Arī lielākās tautsaimniecības, t.sk. Vācija, Itālija un Francija, publicēs ātrus patēriņa cenu indeksa datus par augustu.

Jaunākie dati liecina, ka jūlijā inflācija Vācijā un Francijā pieauga attiecīgi līdz 2.3% un 2.2%.

Itālijā patēriņa cenas pieauga līdz četru mēnešu maksimumam – 1,3%, salīdzinot ar 0,8% iepriekšējā mēnesī. Saskaņā ar vienprātību inflācija Francijā varētu vēl paaugstināties sakarā ar Parīzes olimpiskajām spēlēm, savukārt Vācijas patēriņa cenu indekss augustā varētu būt zems.

Turklāt Vācija publicēs IKP galīgos rādītājus, un gaidāms, ka tie apstiprinās nelielu sarukumu par 0.1% 2. ceturksnī.

Francijā tiks publicēti provizoriskie IKP dati par 2. ceturksni, un gaidāms, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauguma temps saglabāsies 0.3% līmenī. Tomēr Francijas Banka norādīja, ka Parīzes olimpiskās spēles varētu veicināt ekonomikas izaugsmi līdz 0.25% trešajā ceturksnī.

 

Leave a Comment