Auto riepu vidējais kalpošanas laiks: Kad ir jāiegādājas jaunas riepas?

Nav iespējams noteikt precīzu automašīnas riepu kalpošanas laiku. Sākot no riepu veida un beidzot ar braukšanas stilu, dažādi citi faktori nosaka to, cik ilgs varētu būt automašīnas riepu kalpošanas laiks.

Tāpēc Jums ir jāzina, kā regulāri pārbaudīt, vai riepas nav bojātas, un zināt, kad ir pienācis laiks iegādāties jaunas. Uzziniet, kad ir pienācis laiks iegādāties jaunas vasaras riepas!

 

Kādi faktori ietekmē riepu kalpošanas ilgumu?

 

Latvija ir valsts ar daudzveidīgu klimatu un dažādiem ceļa apstākļiem. Līdz ar to auto riepu vidējais kalpošanas laiks lielā mērā atkarīgs no klimata un virsmas, pa kuru regulāri pārvietojaties ar savu transportlīdzekli.

 

Tādējādi auto riepu kalpošanas laiks katram lietotājam ir atšķirīgs. Tomēr, ja pamanīsiet riepu nodiluma cēloņus laikus, tas palīdzēs Jums izvairīties no iespējamajām problēmām vai atrisināt tās savlaicīgi un pagarināt riepu kalpošanas laiku.

 

Faktori, kas ietekmē auto riepu kalpošanas laiku

 

Riepas vecums

 

Neatkarīgi no tā, cik rūpīgi tiek uzturētas riepas, laika gaitā to kvalitāte pakāpeniski pasliktinās. Ja vecās riepas netiek nomainītas, tās ietekmē automašīnas veiktspēju un palielina nopietnu bojājumu un negadījumu risku.

 

Vidēji riepas kalpošanas laiks var būt līdz 10 gadiem. Lielākā daļa riepu ražotāju pieturas pie formulas 5+5 jeb pieci gadi riepas var glabāties noliktavā un vēl pieci gadi var kalpot uzstādītas uz auto. Šajā laikā saglabājas riepu ražotāju garantija. Taču dažkārt riepas var nākties nomainīt ātrāk citu bojājumu dēļ.

 

Riepu bojājumi

 

Kad riepa ir bojāta, tās kalpošanas laiks samazinās pat tad, ja tā ir salabota. Pat nelieli bojājumi laika gaitā izraisa nodilumu, kā rezultātā riepa zaudē savu ilgmūžību. Tāpēc jācenšas izvairīties no tādiem bojājumiem kā caurumi, nevienmērīgs protektora nodilums utt.

 

Ceļa apstākļi

 

Jūs īsti nevarat kontrolēt ceļa apstākļus. Taču ceļa apstākļi noteikti ietekmē auto riepu kalpošanas laiku. Riepu kalpošanas laiks samazinās, ja regulāri braucat pa ceļiem ar asiem priekšmetiem (akmeņiem), bedrēm utt. Šie faktori rada nevienmērīgu spiedienu uz riepām un palielina to bojājumu iespējamību.

 

Klimata apstākļi

 

Arī ekstrēmi laikapstākļi palielina riepu nodiluma ātrumu. Piemēram, ilgs brauciens karstā vasaras dienā pastiprina karstumu, kas rodas riepās, izraisot to ātrāku bojāšanos. Tāpat arī braukšana lietus vai sniega laikā bojā automašīnas riepu materiālu.

 

Nepareiza riepu lietošana

 

Pareizas lietošanas prakses neievērošana var radīt bojājumus, samazinot riepu ilgmūžību. Dažas no nepareizām darbībām ir šādas.

 

Braukšana ar vasaras riepām pa sniegu vai ledu;

 

Uz visiem četriem riteņiem nav uzstādītas vienāda tipa riepas;

 

Nesaderīgu disku un riteņu izmēru izmantošana;

 

Nesekoša līdz automobīļa riteņu ģeometrijai jeb tauktā sauktai “savirzei”.

 

Braukšanas paradumi

 

Arī Jūsu kā autovadītāja ieradumi ietekmē automašīnas riepu kalpošanas laiku. Pārmērīga ātruma pārsniegšana, avārijas bremzēšana var sabojāt riepas.

 

Kad jāiegādājas jaunas automašīnas riepas?

 

Lūk, trīs kritiskie rādītāji, kas norāda, kad jānomaina automašīnas riepas.

 

Pārmērīgs protektora nodilums

 

Laika gaitā protektora dziļums pakāpeniski samazinās, kas samazina saķeri braukšanas laikā. Pārmērīgs protektora nodilums palielina iespējamo negadījumu risku braukšanas laikā. Eksperti iesaka mainīt riepas, ja protektora dziļums sasniedz 4mm.

 

Bojāta sānu mala

 

Riepu sānu malas ir nozīmīga riepas konstrukcijas daļa. Tāpēc jebkurš burbulis, plaisa vai cits bojājums var radīt nopietnas problēmas. Ja riepa ar bojātu sānu malu netiek nomainīta, tā var plīst braukšanas laikā. Nevilcinieties un pēc iespējas ātrāk nomainiet bojāto riepu.

 

Nevienmērīgs nodilums

 

Nevienmērīgs nodilums var pazemināt braukšanas kvalitāti un izraisīt nestabilitāti, braucot lielā ātrumā. Ja protektora dziļums šķiet nevienmērīgs riepas sānos un centrā, jāiegādājas jaunas riepas. Veicot riepu nomaiņu, pārbaudiet arī automašīnas riteņu ģeometriju, lai izvairītos no nevienmērīga nodiluma nākotnē.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment