Cilvēki dusmīgi par Attīstībai/Par “lakstošanos” ap ZZS un centieniem “ievilkt” viņus valdībā

Šodien notikušas sarunas starp Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)  un  partiju apvienības “Attīstībai/Par!” pārstāvjiem valdības veidošanu, tomēr tas pamatīgi sakaitinājis interneta lietotājus, kuri nikni izsaka savu viedokli par notikušo. 

Lai arī vēlēšanās spēcīgākās pozīcijas un lielāko vēlētāju atbalstu ieguva partijas Jaunā konservatīvā partija (JKP) un KPV LV, tomēr viens no potenciālajiem koalīcija partneriem Attīstībai/Par! ļoti uzstājīgi cenšas panākt arī ZZS iekļaušanu valdībā. Tas viss notiek neskatoties uz to, ka Latvijas tauta vēlēšanās nomainīja teju 70% Saeimas deputātu pret jaunām sejām, skaidri sniedzot atbildi, ko viņi domā par veco Saeimas sasaukumu un valdību!

Viens lietotājs raksta:

“Nezinu kā jums, bet man uzskatāmi redzams, ka Attīstībai/Par par katru cenu grib ievilkt koalicijā ZZS! Tāpēc palaiž tagad teātri, kā viņi rūpīgi runājuši un cīnījušies un izspieduši no ZZS to un to!

Jaunup, bļāviens, beidz cirku spēlēt! ZZS ir veco siles zīdītāju galvenais simbols! Viņu laiks ir beidzies! Ja reiz sevi prezentējāt kā jaunu politisko spēku (kā tad… ), tad tā arī uzvedaties! Nevis par katru cenu Lemberga stipendiātus vecos iekšā pie valdības krēsliem bīdiet! Kauns!”

Cits lietotājs raksta:

“Attīstībai/Par ir Vienotības projekts lai piečakarētu naivos vēlētājus un saglabātu vietu pie siles! Un nekas vairāk!
Partija kuru vada TP un Vienotības vecbiedri Pabriks, Pūce, Jaunups Viņķele un Bondars nekādi nevar būt “jaunais spēks”!”

“Ļoti ceru, ka JKP neatbalstīs Pabrika kandidatūru, un ja KPV vēl ir mazliet prāta, tad arī viņi to neatbalstīs, tādēļ, ka attīstībai par ir nolasījušies visi vecie, iepriekš neko labu nepaveikušies politiķi!”

 

Ņemot vērā 13. Saeimā ievēlēto partiju prioritātes, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atteikusies no sava uzstādījuma par brīvprātīgi veicamu reģionālo reformu, tā pēc partiju apvienības “Attīstībai/Par!” un ZZS tikšanās atzina deputāts Armands Krauze (ZZS).

Dusmīgs par notiekošo ir arī JKP līderis J. Bordāns, kura pārstāvētā prtija jau no paša sākuma bijusi pret ZZS iekļaušanu valdībā: Politiķis uzsvēra, ka JKP joprojām ir gatava uzņemties valdības veidošanu un runāt ar politiskām partijām. Bordāns ir pārliecināts, ka partijām izdosies rast kopsaucēju, lai vienotos par jauno valdību.

Viņaprāt, pie risinājuma varētu nonākt, kad potenciālie partneri sapratīšot, ka JKP piedāvātais modelis bija loģisks un konkrētu jomu speciālisti sāks apspriest topošās valdības deklarāciju.

Bordāns kritizēja Attīstībai/Par! (AP) par “destruktīvu rīcību”. Ja AP nebūtu tā rīkojusies, tad jau ceturtdien un trešdien visu partiju speciālisti sēdētu pie galda un rakstītu kopīgu valdības deklarācijas projektu, uzskata JKP līderis. Tomēr tagad katra partija turpinot divpusējās sarunas un katra piedāvājot savas programmas.

Kā ziņots, pašlaik iniciatīvu valdības veidošanas sarunās uzņēmusies JKP, “KPV LV” un AP. JKP uzstāj, ka būtu jāveido piecu partiju koalīcija, neiekļaujot tajā ZZS un “Saskaņu”.

Lai arī vēlēšanās spēcīgākās pozīcijas un lielāko vēlētāju atbalstu ieguva partijas Jaunā konservatīvā partija (JKP) un KPV LV, tomēr arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis izvēlējies savdabīgu taktiku – vispirms tikties ar zemāko atbalstu ieguvušajām partijām no “vecās gvardes” – Jauno Vienotību un ZZS. 

…arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis izvēlējies savdabīgu taktiku – vispirms tikties ar zemāko atbalstu ieguvušajām partijām no “vecās gvardes” – Jauno Vienotību un ZZS. 

Tas viss notiek neskatoties uz to, ka Latvijas tauta vēlēšanās nomainīja teju 70% Saeimas deputātu pret jaunām sejām, skaidri sniedzot atbildi, ko viņi domā par veco Saeimas sasaukumu un valdību!

Jāatgādina, ka Vējonis prezidenta amatā tika ievēlēts tieši no ZZS rindām. Kas tieši slēpjas zem šīs taktikas? Neoficiāli ir zināms, ka partija Attīstībai/Par! par katru cenu gribot valdībā ievilkt ZZS un Lembergu.

Šim virzienam (Lemberga virzīšanai) “kājas aug” no partijā ietekmīgā Edgara Jaunupa, kurš uzskatāms par tādu kā “pelēko kardinālu” un stratēģi.

Viņš lielā mērā kontrolē/virza arī partijas finansējuma lietas, tāpēc, lai arī vairums Attīstībai/Par! biedru ir pret ZZS bīdīšanu valdībā, partijas valde esot stingri izlēmusi no šī ceļa neatkāpties! Runā, ka E. Jaunups esot jau trīs reizes kopš vēlēšanām ticies Lembergu, kur pārspriesti šie jautājumi.

Lembergam ietekmes saglabāšana valdībā ir dzīvības un nāves jautājums, tāpēc viņš izmantojot visus iespējamos soļus un ietekmes sviras, lai izjauktu sākotnēji uzsākto kursu, kad valdības kodolu veido jaunie politiskie spēki (JKP un KPV LV)! Ārējās pazīmes šiem apgalvojumiem ir fakts, ka Attīstībai/Par! kategoriski noraidīja JKP piedāvāto valdības modeli ar Bordānu kā premjerministru, aizbildinoties, ka neesot sastādīts darāmo darbu saraksts. Vēlāk tam piebalsoja Nacionālā apvienība, sakot, ka JKP piedāvājums vairs neesot aktuāls, jo to noraida Attīstībai/Par (respektīvi vecie “siles” buki cenšas saglabāt virsroku, lai arī vēlētāji vēlēšanās skaidri pateica NĒ vecajiem spēkiem)!

Papildus pierādījums šiem notikumiem ir tikko notikušās sarunas starp Attīstībai/Par un ZZS. Pēc šim sarunām “Attīstībai/Par!” premjera amata kandidāts Artis Pabriks pauda, ka sarunas gaitā politiskais spēks vēlējies no ZZS “izspiest” atbalstu reģionālajai reformai. Secinājums – ja jau izdevies izspiest konkrētu atbalstu no ZZS konkrētai lietai, skaidrs, ka no “paristu” skatupunkta ZZS būs viņu iecerētajā valdībā!

Ko darīt? Acīmredzot vēlētājiem būs vēlreiz aktīvi jādara zināma sava nostāja par esošajiem procesiem, ja tomēr Valsts prezidents un aizkulišu spēlētāji centīsies par katru cenu ievilkt valdībā Lembergu un ZZS.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment