Daugavpilī bargie sodi nav iemesls, lai neturpinātu rādīt visas filmas tikai krievu valodā

Foto: skaties.lv

Pirms četriem gadiem LTV1 raidījums “4. studija” jau viesojās Daugavpils kinoteātrī, jo tur demonstrēja Holivudas filmas demonstrēja krievu valodā. 2014. gada decembrī Valsts Ludzas centrs solījās situāciju risināt. 

Sarmīte Pāvulēna, Valsts valodas centra pārstāve

Ir saņemtas sūdzības un ir uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Pirms vairāk kā gada mēs esam arī saņēmuši šādas sūdzības, un esam administratīvi sodījuši atbildīgās personas.

 Vai sodi ir iedarbojušies efektīvi, tāpēc “4. studija” reportieris dodas apjautāties kinoteātra apmeklētājiem, viena no tiem atbild: “Nav jēgas, cilvēki nenāk, mums lielākoties viss ir krieviski.”

Kad tiek pajautāts par to, vai tiešām nav nevienas filmas angļu valodā, tiek saņemta atbilde, ka tad, kad tiek demonstrēta filma angļu valodā, uz kino zāli ierodas tikai viens cilvēks, ir reizes, kad zāle ir tukša. Izskatās, ka četru gadu laikā situācija nav daudz mainījusies. Visas filmas ir krieviski un ne miņas no latviešu valodas.

Mēs esam jau piecas reizes saukušie šo uzņēmumu pie administratīvās atbildības, taču nekādas izmaiņas līdz šim nav – tiek demonstrētas filmas svešvalodā, bez tulkojumiem valsts valodā.

Rīgas lielajos kinoteātros netiek atrastas filmas, kas ir ieskaņotas krievu valodā. Raidījums “4. studija” veic eksperimentu un ķeras kāt citu teātru izpētei. Pazvanot uz Valmieras teātri, tur paziņo, ka tiek dublētas animācijas filmas un krievu filmas ir krievu valodā, arī pārējās visas esot oriģinālvalodā. Šāda pati situācija ir arī kino “Rio” Ventspils teātrī.

Valsts valodas centra pārstāve stāsta, ka ir bijuši gadījumi Latvijas kinoteātros, kad tiek dublētas filmas krievu valodā, taču tie nav pārkāpumi, tur viss ir saskaņots, personas nav sauktas pie administratīvās atbildības.

Līdzīgi pārkāpumi, kā Daugavpilī tiek novēroti arī Rēzeknē. Izrādās, ka arī šis kinoteātris agrāk ir sodīts, taču ilgtermiņa efekts nav panākts. Lai gan Daugavpils teātrim piektajā reizē piespriests maksimālais sods, 7 000 eiro, tas nav bijis iemesls, ai piespiestu kinoteātri laboties.

Avots: jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment