Eirozonas mazumtirdzniecības apjomi jūlijā pieaug, jo eiro nostiprinās attiecībā pret ASV dolāru

Eirozonas mazumtirdzniecības apjomi jūlijā pieauga par 0,1%, atkopjoties no krituma jūnijā. Eiro kurss attiecībā pret dolāru pieauga līdz 1,11, ko veicināja spekulācijas par ASV FED likmju samazināšanu pirms piektdien gaidāmā ziņojuma par nodarbinātību.

Saskaņā ar ceturtdien publicētajiem Eurostat datiem, mazumtirdzniecības apjomi Eirozonā jūlijā palielinājās par 0,1 %, atkopjoties no 0,4 % krituma jūnijā.

Šis nelielais pieaugums atbilda ekonomistu prognozēm, atspoguļojot reģiona gauso atveseļošanos. Plašākā Eiropas Savienībā mazumtirdzniecības apjomi jūlijā palielinājās par 0,2 %, arī novēršot 0,4 % kritumu salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Gada izteiksmē mazumtirdzniecības indekss eirozonā samazinājās par 0.1%, norādot uz pastāvīgajām problēmām, ar kurām saskaras patēriņa izdevumi visā valūtas blokā. Turpretī Eiropas Savienībā bija vērojams mazumtirdzniecības apjoma gada pieaugums par 0.4%.

Nozaru sadalījums un dalībvalstu sniegums

Runājot par nozaru sniegumu, jūlijā dažādās eirozonas kategorijās bija vērojami atšķirīgi rezultāti. Pārtikas, dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanas apjomi pieauga par 0,4%, savukārt nepārtikas preču, izņemot automobiļu degvielu, pārdošanas apjomi palielinājās par 0,1%. Tomēr automobiļu degvielas pārdošanas apjomi specializētajos veikalos samazinājās par 1.0%.

Visā Eiropas Savienībā bija vērojamas līdzīgas tendences – pārtikas, dzērienu un tabakas pārdošanas apjomi pieauga par 0,5 %, nepārtikas preču (izņemot autodegvielu) pārdošanas apjomi palielinājās par 0,2 %, bet autodegvielas pārdošanas apjomi specializētajos veikalos samazinājās par 1,4 %.

No dalībvalstīm, par kurām bija pieejami dati, Horvātijā bija vērojams lielākais mazumtirdzniecības apjoma mēneša pieaugums – 2,9%. Austrija un Slovākija sekoja ar 1,8 % pieaugumu, bet Slovēnija – ar 1,6 % pieaugumu. Savukārt visstraujākais kritums bija vērojams Luksemburgā, kur tas samazinājās par 2,1%, kam sekoja Rumānija (-1,8%) un Kipra (-1,1%).

Tirgus reakcija

Eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru saglabājās stabils – 1.11, ceturtdien pieaugot par 0.2%, sasniedzot līmeni, kāds pēdējo reizi bija vērojams augusta beigās.

Šāds vienotās valūtas stiprums bija vērojams, tirgotājiem palielinot likmes par Federālo rezervju sistēmas procentu likmju samazināšanu, tirgum pastiprināti pievēršot uzmanību gaidāmajam ASV nodarbinātības ziņojumam, kas paredzēts piektdien.

Pastiprinājās tirgus spekulācijas par iespējamo procentu likmju samazinājuma apjomu. Saskaņā ar CME FedWatch rīku tagad pastāv 41% varbūtība, ka Federālo rezervju sistēmas 18. septembra sanāksmē procentu likmes tiks samazinātas par 50 bāzes punktiem, salīdzinot ar 34% iepriekšējā nedēļā.

Piektdien gaidāmie dati par nodarbinātību ASV tiek uzskatīti par izšķirošiem, jo vājāks, nekā gaidīts, nodarbinātības pieaugums un turpmāks bezdarba līmeņa pieaugums salīdzinājumā ar jūliju, visticamāk, veicinās cerības par lielāku likmju samazinājumu.

Obligāciju tirgos Eiropas valstu obligāciju peļņas likmes saglabājās samērā stabilas. Vācijas 10 gadu obligāciju peļņas likme nemainījās un bija 2.22%, savukārt Itālijas BTP un obligāciju peļņas likmju starpība samazinājās par 3 bāzes punktiem līdz 1.37 procentu punktiem. Tikmēr Spānijas obligāciju un bundžu starpība nemainījās un bija 0.82 procentu punkti.

Eiropas akciju tirgi pēc trešdienas izpārdošanas uzrādīja mērenu sniegumu. Euro Stoxx 50 indekss plkst. 11.15 pēc Centrāleiropas laika samazinājās par 0,2 %.

Francijas un Nīderlandes akcijas piedzīvoja nelielus zaudējumus, bet Itālijas un Vācijas akciju biržās bija vērojams neliels pieaugums. Spānijas indekss IBEX 35 uzrādīja labākus rezultātus nekā citi indeksi, palielinoties par 0,5 %, pateicoties banku sektora pieaugumam.

Starp lielajām akcijām Nīderlandes pusvadītāju iekārtu ražotājs ASML turpināja lejupslīdošo tendenci, samazinoties par 1,8 % pēc straujā krituma par 5,9 % trešdien, ko izraisīja UBS pazemināts kredītvērtējums. Citu ievērojamu atpalicēju vidū bija Francijas luksusa industrijas gigants LVMH, kas samazinājās par 1,8 %, kā arī Air Liquide un Essilor, kas samazinājās attiecīgi par 1,9 % un 1,6 %.

 

Leave a Comment