Sankcijām pakļautajiem Krievijas oligarhiem pieder Apvienotās Karalistes lielākā naftas uzņēmuma akcijas

Investīciju uzņēmums LetterOne, kas daļēji pieder sankcijām pakļautajiem Krievijas oligarhiem Petram Avenam un Mihailam Fridmanam, ir iegādājies mazākuma daļu (14,87%) uzņēmumā Harbour Energy, kas ir Apvienotās Karalistes lielākais naftas un gāzes uzņēmums, kas darbojas Norvēģijā, Dienvidaustrumāzijā, Vācijā, Ziemeļāfrikā un Argentīnā.

Tomēr Krievijas oligarhiem Fridmanam un Avenam Apvienotās Karalistes valdība piemēro sankcijas un tie nesaņem nekādu LetterOne peļņu. Saskaņā ar BBC ziņojumu oligarhi arī nav sazinājušies ar LetterOne.

Tikmēr Harbour Energy nesen no ķīmijas uzņēmuma BASF iegādājās lielu daļu Vācijas uzņēmuma Wintershall Dea naftas un gāzes ieguves iekārtu. Šā darījuma vērtība bija 11,2 miljardi ASV dolāru (10,14 miljardi eiro).

Tas tika finansēts, pārskaitot 4,9 miljardus ASV dolāru (4,43 miljardus eiro) hibrīdobligāciju un investīciju kategorijas eiro denominētu Wintershall Dea obligāciju, kā arī emitējot 4,15 miljardus ASV dolāru (3,76 miljardus eiro) pašu kapitāla un 2,15 miljardus ASV dolāru (1,95 miljardus eiro) naudas.

Tā kā LetterOne daļēji piederēja arī Wintershall Dea, darījuma ietvaros tā saņēma 251 488 211 Harbour Energy akciju, kas tika iekļautas 4,15 miljardu ASV dolāru (3,76 miljardu eiro) akciju emisijā. BASF saņēma atlikušās akcijas no šīs emisijas.

LetterOne piešķirtās akcijas ir konvertējamas parastās akcijas ar priekšrocību tiesībām, kas pazīstamas arī kā priekšrocību akcijas. Tām nebūs balsstiesību, tās netiks kotētas vai tirgotas biržā vai tirgū. Tomēr tās joprojām saņems dividendes no Harbour Energy.

Ja sankcijas pret Fridmanu un Avenu tiks atceltas, arī šīs akcijas, iespējams, varētu tikt pārveidotas par balsstiesīgajām akcijām.

Pēc Wintershall Dea darījuma pabeigšanas Harbour Energy izpilddirektore Linda Z. Kuka (Linda Z. Cook) otrdien paziņojumā presei sacīja: “Mēs esam ārkārtīgi lepni, ka esam pabeiguši Wintershall Dea iegādi.

Tā ir mūsu ceturtā un visvairāk pārveidojošā iegāde kopš mūsu dibināšanas 2014. gadā, un tas ir vēl viens liels solis uz priekšu, turpinot veidot lielu, globālu, neatkarīgu naftas un gāzes uzņēmumu, kas koncentrējas uz drošu un atbildīgu naftas un gāzes ieguvi, kas joprojām ir nepieciešama pasaulei.

Mēs ar nepacietību gaidām, kad turpināsim realizēt mūsu uzņēmuma potenciālu visām mūsu ieinteresētajām pusēm.”

LetterOne pārstāvis medijiem sacīja: “LetterOne ir apņēmies veikt ilgtermiņa ieguldījumus uzņēmumos, kas ir svarīgi. LetterOne lepojas ar to, ka ir daļa no lielāka un spēcīgāka Apvienotās Karalistes enerģētikas uzņēmuma, kas stiprinās energoapgādes drošību, palielinās investīcijas un radīs darbavietas, vienlaikus palīdzot sasniegt valsts vērienīgos enerģētikas pārejas mērķus.”

LetterOne mazākuma daļu iegāde uzņēmumā Harbour Energy izraisīja pretreakciju

Gan Harbour Energy, gan Apvienotās Karalistes valdība ir kritizēta par to, ka ir ļāvusi LetterOne iegādāties uzņēmuma akciju daļu. Tas galvenokārt ir saistīts ar sankcijām, kas noteiktas Fridmanam un Avenam un joprojām ir spēkā, kā arī ar situāciju Ukrainā.

Apvienotajā Karalistē ir arī pieaugušas bažas par to, ka Krievijas oligarhiem var piederēt kāda daļa no svarīgākās infrastruktūras, kas var būt stratēģiski svarīga valdībai. Tā kā Harbour Energy ir Apvienotās Karalistes lielākais enerģētikas uzņēmums, šis solis varētu tikt uzskatīts par diezgan riskantu valsts enerģētiskajai drošībai.

Šādas bažas ir paudušas arī vairākas citas Eiropas valstis, piemēram, Somija un Norvēģija, kas plāno ieviest stingrākus pasākumus attiecībā uz krieviem, kuri iegādājas īpašumus to valstīs.

Leave a Comment