Rolls-Royce dzinēja problēma liek Cathay Pacific atcelt dažus lidojumus

Rolls-Royce dzinēja problēma nesen lika Honkongas vadošajam pārvadātājam Cathay Pacific atcelt 24 lidojumus turp un atpakaļ un uz laiku apturēt savu A350 lidmašīnu floti, jo tiek veiktas drošības pārbaudes.

Problēma atklājās pirmdien, kad lidojumam uz Cīrihi bija jāatgriežas atpakaļ, jo nedarbojās kāda dzinēja sastāvdaļa.

Otrdien aviosabiedrība atcēla astoņus lidojumus no Honkongas uz Singapūru. Lidojumi uz citiem galvenajiem galamērķiem Āzijā, piemēram, Taipeju, Bangkoku, Osaku un Tokiju arī tika atcelti. Otrdien bija atļauts veikt tikai vienu Boeing 777-300 reisu no Honkongas uz Singapūru.

Šo ziņu dēļ Rolls-Royce pirmdien zaudēja aptuveni 2,7 miljardus sterliņu mārciņu (3,21 miljardu eiro) no akciju tirgus vērtības, un otrdienas rītā akciju vērtība kritās par 6,14 %, un to cena bija 5,53 eiro.

Cathay Pacific atklāja, ka pašlaik veic 48 lidmašīnu pārbaudi piesardzības nolūkā. Galvenokārt tāpēc, ka šī problēma lielā mērā nav novērota nevienā A350 lidmašīnā visā pasaulē. Pašlaik Rolls-Royce XWB-97 dzinējs tiek izmantots lidmašīnās A350-1000, kurās pirmo reizi tika konstatēta dzinēja problēma.

Tomēr aviokompānija pagaidām nav atklājusi nekādu citu informāciju par to, kura tieši dzinēja komponente ir bojājusies. Cathay Pacific ir viens no lielākajiem A350 lidmašīnu lietotājiem, un tās flotē ir 18 A350-1000 lidmašīnas.

Savā tīmekļa vietnē aviokompānija paziņoja: “Cathay Pacific” paziņo, ka mūsu A350 flotes tehniskās apkopes darbi norit veiksmīgi. Mūsu inženieru komanda 24 stundu laikā ir rūpīgi pārbaudījusi mūsu darbojošos A350 gaisa kuģu floti. Kopumā mēs esam identificējuši 15 gaisa kuģus, kuru dzinēju skartās sastāvdaļas ir jānomaina, un trīs no tiem jau ir sekmīgi veikti remontdarbi.

Pārējās lidmašīnas joprojām netiks ekspluatētas, līdz tās tiks salabotas un apstiprinātas ekspluatācijai. Mēs sagaidām, ka visi skartie gaisa kuģi atsāks darboties līdz sestdienai (7. septembrim).

Šodien (3. septembrī) papildus jau paziņotajiem atcelšanas gadījumiem nekādi citi atcelšanas gadījumi netiks veikti. Visi ietekmētie klienti ir informēti un viņiem ir piedāvātas alternatīvas ceļošanas iespējas.”

Uzņēmums arī atklāja, ka tas sadarbojas ar dzinēju un lidaparātu ražotājiem, kā arī Honkongas civilās aviācijas departamentu, lai novērstu problēmu.

Rolls-Royce apgalvo, ka citas aviosabiedrības tiks “pilnībā informētas” par visām dzinēju problēmām.

 

Leave a Comment