Emocionālās veselības “atslēga” jeb kā aizmirst par stresu un trauksmi

Vai esat kādreiz domājuši par litija nozīmi un līmeni jūsu organismā? Bet šī mikroelementa trūkums var izraisīt daudzas nepatīkamas sekas!

23 litija lomas cilvēka organismā

Mikroelements litijs ir vitāli svarīga viela. Pētot tā funkcijas un nozīmi, zinātnieki ir identificējuši 23 litija lomas organismā. Piemēram, elements ir iesaistīts neiroaizsardzībā, ietekmē paredzamo dzīves ilgumu.

Gados vecākiem cilvēkiem litijs aizsargā nervu sistēmas šūnas no novecošanās, uzlabo kognitīvās funkcijas, samazina senils demences attīstības iespējamību un uzlabo miegu.

Litija galvenā loma organismā ir nervu sistēmas normalizācija un emocionālās veselības nodrošināšana. Turklāt šim mikroelementam ir spēja uzlabot garastāvokli. Piemēram, Toskānā populārs ir litija ūdens avots, kam pat dots simboliskais nosaukums “Smaids”.

litija deficīts

Litija deficīts krievu vidū ir izplatīts (lai pārliecinātos, pietiek ar šī mikroelementa satura analīzi matos). To veicina izspiežošu vielu – mākslīgo krāsvielu, kofeīna, antibiotiku, liekā sāls lietošana uzturā. Smēķēšana un alkohols arī samazina litija līmeni organismā.

Litija deficīts var izraisīt divu veidu ievērojamu negatīvu ietekmi uz cilvēkiem. Ārstu tūlītējās sekas ir pēkšņas garastāvokļa maiņas, pastiprināta trauksme, miega traucējumi, garastāvokļa pasliktināšanās, agresīva uzvedība, emocionāla nestabilitāte. Ilgtermiņa sekas ir nervu sistēmas slimību attīstība, tostarp smagas.

Neskatoties uz zemo nepieciešamību pēc litija (tikai 60-70 mkg dienā), nepieciešamo devu ir grūti iegūt ar pārtiku. Lai augļi un dārzeņi saturētu atbilstošu litija daudzumu, tiem jāaug augsnēs, kas ir bagātas ar šo mikroelementu. No dzīvnieku izcelsmes produktiem litijs ir atrodams, piemēram, nierēs, bet cik bieži lietojam subproduktus? Mūsu krānā un pudelēs iepildītajā ūdenī nav arī litija.

Lasi vēl: Nu lūk, pēc septiņu gadu pārtraukuma, šobrīd notiek Bīriņu pilī “UgunsGrēks” jaunās sezonas filmēšana

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment