Inese Voika: Aiz Saeimas deputātu un ierēdņu mugurām vairs nevarēs slēpties slepenas biznesa intereses

Šodien, 13.oktobrī, Saeima vienbalsīgi apstiprināja Interešu pārstāvības atklātības likumu jeb tā dēvēto lobēšanas likumu. Pie likumprojekta divus gadus strādājusi visu Saeimas frakciju pārstāvju darba grupa “Attīstībai/Par!” deputātes Ineses Voikas vadībā, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošu interešu pārstāvniecības tiesisko regulējumu.

“Šis ir vēsturisks lēmums – pēc vilcināšanās gandrīz 15 gadu garumā, 13.Saeimā ir pieņemts lobēšanas regulējums. Līdz šim tas ir bijis liels iztrūkums Latvijas pretkorupcijas likumos. Aiz Saeimas deputātu un ierēdņu mugurām vairs nevarēs slēpties slepenas biznesa intereses – likums nosaka nepieciešamību atklāt, kas ir piedalījies konkrētu lēmumu un likumu pieņemšanās. Kā likuma veidotāji esam parādījuši savu politisko gribu vienoties par procesa atklātību, caurskatāmību un vienlīdzību, jo vēlamies, lai Latvijā jebkurš varētu aizstāvēt savas intereses un lēmumu pieņēmēji ieklausītos,”- uzsver Inese Voika.

Šī likuma izstrādi 2019.gada nogalē uzsāka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas paspārnē izveidotā darba grupa. Divu gadu garumā visu septiņu Saeimas frakciju pārstāvji, kā arī neatkarīgie deputāti strādāja pie likumprojekta, procesā konsultējoties ar valsts institūciju pārstāvjiem un NVO, lielākajām biznesa organizācijām, ministrijām un citiem interesentiem. Pirms gada notika arī tā publiskā apspriešana.

Likums definē interešu pārstāvības un interešu pārstāvja jēdzienu, nosaka interešu pārstāvju reģistrēšanās pienākumu, kā arī interešu pārstāvības aktivitāšu deklarēšanas sistēmu. Tāpat tas nosaka interešu pārstāvju un publiskās varas pienākumus, kā arī darbības ierobežojumus interešu pārstāvniecības procesā.

Paredzēts, ka Ministru kabinetam, sākot ar 2024.gadu, reizi gadā būs Saeimai jāiesniedz ziņojums par to, kas paveikts, lai sasniegtu likuma mērķus, kā arī par turpmāk iecerēto darbību. Interešu pārstāvniecības atklātības likums stāsies spēkā 2023.gada 1.janvārī. Interešu pārstāvības reģistrs un deklarēšanas sistēma darbu sāks 2025.gada 1.septembrī.

Visaptverošs lobēšanas regulējums ir spēkā sešās ES dalībvalstīs: Austrijā, Francijā, Īrijā, Lietuvā, Polijā un Slovēnijā. Somijā likums ir tapšanas stadijā. Vairākās valstīs ir izveidoti lobētāju reģistri un reģistrēšanās tajos ir vai nu brīvprātīga, vai obligāta.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment