Jauni fakti krāpnieka un “donžuāna” Daira Ābola lietā; Iesniegumu kļūst arvien vairāk

Gada sākumā radījumā „Īstenības izteiksme” stāstīts par Dairi Ābolu, kurš sevi dēvējis arī par Daini un Mārtiņu. Pēc policijas teiktā, vīrietis naudu pelnījis krāpšanās ceļā, vairākiem desmitiem cilvēku solot remontus, bet pēc avansa saņemšanas pazudis. Naudu viņš esot meklējis arī sieviešu makos, solot viņām mūžīgu mīlestību. Pusgada laikā par cietušajiem atzīto skaits ir pieaudzis, raksta Latvijas sbaiedrisko mediju portāls lsm.lv. 

Cietušo liecības rāda, ka Dairis Ābols ar likumu nedraudzējas sen. Par viņa, iespējams, negodīgo rīcību lasāms gan portālā sūdzības.lv, gan dažādos sociālajos tīklos. Pirmos iesniegumus policija sākusi saņemt jau pirms diviem gadiem.

Gada sākumā pie Latvijas Radio žurnālistes Svetlanas Ginteres vērsās viena no viņa draudzenēm. Viņa, saprotot, ka pielūdzēja vienīgais mērķis ir iedzīvošanās, abu sarunas sāka ierakstīt. Sieviete cerēja, ka tas būs pierādījums – vīrietis naudu prasījis un viņa aizdevusi.

Vairākus no ierakstiem sieviete iedeva arī Latvijas Radio. Lūk, viena no sarunām (sarunas ierakstu varat noklausities šī raksta beigās Latvijas radio sižetā sākot ar 41 sekundi):

Dairis: Naudu iedod, naudu! Tagad tu cietīsi! Cietīsi! Un raudāsi!
Marta: Man reāli nav, par ko braukt uz darbu. Man nav, par ko ēst. Man reāli vispār nav naudas.
Dairis: Cik jāmaksā?
Marta: Es tev uzrakstīju – bankai ir 480 [eiro]. Un man ir jāsamaksā tie divi, kuri ir reāli 900 eiro.
Dairis: Es tev rītdien iedošu pāris simtus.
Marta: Man neder pāris simti, saproti.
Dairis: Savu naudiņu tu dabūsi, bet mūsu attiecības būs beigušās uz visu mūžu. Es tev nopietni saku – uz visu mūžu! Mūs vairs nekas, nekas nesaistīs.
Marta: Mūs saista 15 000 [eiro].

Sieviete, kuru sauksim par Daci, stāstīja, ka Dairis šādi izrīkojies arī ar citām. Sākumā solījis mūžīgu mīlestību, vēlāk nozudis, bet, kad atgriezies, stāstījis par kādu nelaimi. To atrisināt varējusi sievietes nauda. Aizdevumus neatdevis un savām dāmām sācis draudēt.

Taču šo mēnešu laikā uz policijas galda galvenokārt nonākuši iesniegumi par krāpšanos,

solot remontus un pazūdot ar saņemto avansu. Viena no Ābola upuriem, pensionāre Janīna, ziemā Latvijas Radio pastāstīja, ka viņu mājas pagalmā Carnikavas novada Gaujā uzrunājis vīrietis, kurš sevi saucis par Daini. Puisis solījis salabot kundzes skursteni, uzstādīt palodzes un nobruģēt pagalmu. Teicis, ka viņas kaimiņiem remontu jau veicis un visi esot apmierināti. Viņam arī samaksāti 980 eiro…

Kad par šo afēru sāka runāt mediji, iesniegumu skaits dažādos Rīgas policijas iecirkņos pieauga. Janvārī, kad par notikušo stāstīja Latvijas Radio, uz policijas galda bija apmēram 10 cilvēku iesniegumi un kopējais zaudējumu apmērs – 36 000 eiro.

Septiņu mēnešu laikā daudz kas Daira lietas izmeklēšanā ir mainījies. Piemēram, pieaudzis cietušo skaits un izkrāptās naudas apmērs.

Egita Stāmure strādā Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldē, kura atbild par ekonomisko noziegumu izmeklēšanu. Viņa stāsta, ka senāk cietušo iesniegumi bija izkaisīti teju pa visiem galvaspilsētas policijas iecirkņiem, tagad tie atrodas viena izmeklētāja rokās.

Stāmure pastāstīja, ka turpinās pirmstiesas izmeklēšana un noskaidroti 42 cietušie cilvēki, kuriem nodarīts materiālais zaudējums vairāk nekā 63 000 eiro apjomā.

Šie procesi ir saistīti ar Ābola remontdarbu „biznesu”. Policija vīrieti tur aizdomās par krāpšanu. Procesa izmeklēšanas laikā Ābols divus mēnešus pavadīja apcietinājumā. Tiesa viņam bija noteikusi stingrāko drošības līdzekli.

Policiste stāsta, ka janvārī Dairis atkal aizturēts jau cita kriminālprocesa sakarā.

Policija, redzot, ka vīrietis turpina negodīgo dzīvi, lūgusi tiesai viņu atkal apcietināt. Bet tiesa uzskatīja, ka visbargākā drošības līdzekļa piemērošana nav samērīga ar izdarītā nozieguma raksturu un kaitīgumu. Tāpēc Ābols ir uz brīvām kājām.

Tikmēr policija strādā. Stāmure saka, ka nostiprina pierādījumus un gatavojas lietu virzīt uz prokuratūru apsūdzību uzrādīšanai. Raksturojot vērienīgo procesu, Stāmure neslēpj, ka tik vērienīgu shēmu izmeklē pirmo reizi.

“Konkrēti tādu gadījumu, ka viena persona pēc vienas shēmas [darbojas], mūsu nodaļā nav,” teica Stāmure. “Bet jāņem vērā, ka sākotnēji.. aizdomās turētā persona bija solījusi atmaksāt šo naudu. Šķietami varētu likties kā civiltiesisks darījums, jo persona nav veiksi darbus, taču ir saņēmusi naudu par to. Taču, skatoties kopsakarā šīs lietas, tad mēs redzam pavisam citu ainu.”

Ir viens kriminālprocess, kas jau sasniedzis beigu stadiju.

Proti, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā Ābols pie atbildības saukts par piesavināšanos.

Tiesnesim Imantam Dzenim kopš pērnā gada nogales šajā krimināllietā ir iedevies novadīt tikai trīs tiesas sēdes. Tiesu portālā lasāms, ka visas beigušās ar sēdes atlikšanu.

Tiesas kancelejas vadītāja Dace Priede informēja, ka pēc sazināšanās ar tiesas sastāvu publiski var pateikt tikai to, ka tiesas sēde ir nozīmēta uz 16.augustu pulksten 10 un ka tiesas sēde ir atklāta.

Par lietas un apsūdzību būtību tiesā runāt nevēlas.

Nedaudz runātīga ir prokuratūra. Apsūdzības uzturētāju pārstāve Aiga Eiduka rakstiski paskaidroja, ka apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts par piesavināšanos. Lietā ir četras epizodes, un noziegumi pastrādāti 2014. un 2015.gadā.

Kad Latvijas Radio šo stāstu veidoja janvārī, ar Dairi Ābolu sazināties neizdevās. Visi viņa telefona numuri, kuri bija norādīti sludinājumos internetā, klusēja. Pusgadu vēlāk vīrieti izdodas sazvanīt. Kas ir viņa advokāts, Ābols sarunā neatklāja un nolika telefona klausuli.

Jautāti policijā, kāds sods vīrietim draud, Stāmure saka, ka par krāpšanu lielā apmērā viņam draud brīvības atņemšana līdz 10 gadiem. Runājot par sievietēm, kuras pielūdzēja dēļ iekūlušās parādos, policiste saka, ka katram pašam kritiski jāizvērtē piedāvājumi un solījumi.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment