Kā veidot budžetu lieliem izdevumiem?

Neatkarīgi no tā, kāds ir Jūsu ikmēneša budžets, dzīve laiku pa laikam sagādā negaidītus un, iespējams, lielus izdevumus. Tie var būt, piemēram, mājas jumta maiņa vai apkures katla remonts, arī steidzama jauna auto iegāde.

Ja Jūs cenšaties ierobežot savus izdevumus līdz minimumam, piemēram, krājot naudu savam sapņu ceļojumam, šie neplānotie lielie izdevumi dažkārt var izjaukt Jūsu plānošanu. Tāpēc laicīga budžeta plānošana var palīdzēt!

 

Kā plānot savu budžetu, paredzot lielus izdevumus?

1.     Aprēķiniet gaidāmo izdevumu summu un laika grafiku

 

Cik daudz naudas Jums ir nepieciešams un kad? Lieliem izdevumiem, piemēram, mājokļa iegādei, laika grafiks var būt elastīgāks, lai pielāgotos tam, ko varat atļauties iegādāties papildus. Citi izdevumi, piemēram, auto serviss vai steidzama apkures katla iegāde ir ierobežoti, un tos nepieciešams apmaksāt uzreiz, negaidot mēnešus. Nosakot, cik lieli ir izdevumi un cik ilgs laiks Jums ir lai iekrātu, varat izveidot praktisku uzkrājumu plānu un sasniegt savu mērķi. Kā arī krīzes situācijās Jūs jau būsiet iekrājis, paredzot iespējamos nākotnes scenārijus. Ja tomēr nav izdevies iekrāt un tuvinieki nevar izpalīdzēt, patēriņa kredīts internetā var būt vēl viens variants ko apsvērt, taču to izvēlieties kā pēdējo variantu.

 

2.     Paredziet savā budžetā vietu ikmēneša uzkrājumiem

 

Sadaliet summu, kas Jums jāuzkrāj, ar mēnešu skaitu, kas Jums ir nepieciešami, tas strādā, ja jau laikus zināt kāda summa ir nepieciešama. Rezultāts ir summa, kas Jums jātaupa katru mēnesi. Kad esat ieguvuši šo skaitli, ir laiks pārskatīt savu budžetu un noskaidrot, vai varat atļauties šādu summu nolikt malā ik mēnesi. Tomēr, izpētot visus savus ienākumus, Jūs katru mēnesi varat atļauties atlikt konkrētu naudas summu, ko varēsiet tērēt, ja nāksies novērst steidzamus lielos pirkumus.

 

Lielos izdevumus ir prātīgi iekļaut budžetā kā fiksētus izdevumus, novietojot tos līdzās īres maksai, studiju kredītam un komunālajiem maksājumiem. Tos novietojiet nedaudz augstāk par atpūtas izdevumiem, restorāniem un izklaidēm.

 

3.     Turiet līdzekļus drošā vietā

 

Veicot uzkrājumus, pārliecinieties, ka līdzekļi ir novietoti drošā vietā, atsevišķi no norēķinu vai regulāro izdevumu kontiem. Neatkarīgi no tā, vai izmantojat krājkontu vai citu īpašu kontu, vislabāk ir novietot šo naudu ārpus redzesloka, lai izvairītos no kārdinājuma to iztērēt, pirms varat to novirzīt lieliem izdevumiem.

 

4.     Katru gadu plānojiet izdevumus uz priekšu

 

Lai budžetā iekļautu ikgadējos lielos izdevumus, piemēram, svētku dāvanas un īpašuma nodokļus, pamatojiet savu budžetu šiem izdevumiem, ņemot vērā iepriekšējā gada izdevumus. Saskaitiet visu un daliet šo summu ar 12, lai noskaidrotu, cik daudz naudas katru mēnesi jāatliek malā.

 

5.     Budžeta plānošana patiesiem ārkārtas gadījumiem

 

Īsta ārkārtas situācija ir lielāks neparedzams notikums, piemēram, darba zaudējums vai autoavārija, kas prasa lielas izmaksas. Šim nolūkam varat izveidot avārijas uzkrājumu kontu un apsvērt iespēju pieteikties kredītkartei, kuru izmantosiet tikai šādiem ārkārtas gadījumiem. Aprēķiniet, cik liela summa Jums ir nepieciešama, parasti tā ir vismaz 3 mēnešu naudas summa, kuru tērējat.

 

Katra cilvēka situācija ir unikāla, bet avārijas uzkrājumiem būtu jāspēj nosegt trīs līdz sešus mēnešus no Jūsu kopējiem dzīves izdevumiem. Ja esat pašnodarbināta persona vai Jums ir neregulāri ienākumi, centieties veidot uzkrājumus, kas sedz sešu līdz deviņu mēnešu dzīves izdevumu summu. Gadījumā, ja nevarat strādāt, pārliecinieties, ka Jums ir uzkrāti vismaz divi līdz četri mēneši dzīves izdevumu.

 

Kurš gan negribētu ik mēnesi spēt iegādāties visu, ko vien sirds kāro. Taču nekad nevaram paredzēt, kas var notikt rītdien un gudri ir spēt mācēt iekrāt. Pat, ja Jums nenāksiet šo iekrāto naudu gada laikā iztērēt, Jūs jutīsieties lepns, ka varēsiet atļauties iegādāties kādu citu sen kārotu lielo pirkumu, piemēram, ceļojumu, trauku mazgājamo mašīnu vai zāles pļāvēju, iespēju ir daudz. Sāciet plānot savu budžetu ar šodienu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment