Oriģināli rotātas zemenes šokolādē. Vienkāršs, bet elegants kārums 8. martam!

Foto – Pixabay.com

Sagaidot Starptautisko sieviešu dienu, ko pasaulē atzīmē jau kopš 1911. gada, veikalu tīkls “LaTS” piedāvā vienkāršas, bet elegantus un klasiskas receptes, pamatojoties uz tiem produktiem, kurus pircēji visvairāk izvēlas tieši 8. martā.

“Vēlamies atgādināt, ka 8. marts veltīts tieši visām sievietēm, kamēr Valentīna diena, 14. februāris, ir mīlētāju diena, bet Mātes diena, protams, godina mammas. Tāpēc mudinām kungus sagādāt kādu skaistu pārsteigumu sev svarīgajām sievietēm,” uzsver uzņēmumā.

Pirms 8. marta “LaTS” veikalos visā Latvijā parasti ir pieejami ziedi – gan grieztie, gan podiņos,  kas nav ikdienas sortimentā. Tradicionāli cilvēki pērk saldumus, konfektes kastēs, zemenes un citus augļus, kā arī dzirkstošos vīnus. “Vienmēr populāras ir tortes, turklāt šogad sortimentā – arī saldējuma tortes. “LaTS” e-veikalā pasūtot preces 8.martā, sievietes saņems dāvaniņas. Cenšamies vīriešiem atvieglot dzīvi, lai viss ir pieejams vienā vietā, pat piemājas veikalā.”

Kungiem iedvesmai – vairāki veidi, kā pārsteigt dāmas ar burvīgu našķi – zemenēm šokolādē!

Zemenes šokolādē

Zemenes šokolāde ir veselīgs, mazkaloriju kārums bez liekām taukvielām un mākslīgām piedevām. Glazētas ogas izskatās iespaidīgi un skaisti gan pušķī, gan uz šķīvja. Turklāt zemenes šokolādē var pagatavot mājās pašu rokām, nevis pasūtīt konditorejā. Vajadzēs tikai nedaudz pacietības un izdomas!

Sagatavošanas laiks

15 minūtes pagatavošanai, no 10 minūtēm ogu apziešanai ar šokolādi, kā arī nedaudz laika dekorēšanai.

Kalorijas

200-250 kcal uz 100 g atkarībā no dekorēšanas

Olbaltumvielas: 3 g

Tauki: 10 g

Ogļhidrāti: 25 g

Šķiedrvielas: 5 g

Ja izmantojat balto un piena šokolādi, deserta galīgais kaloriju saturs būs lielāks nekā ar rūgto šokolādi.

Sastāvdaļas

Svaigas zemenes

Piena, rūgtā un/vai baltā šokolāde, vēlams, atlaidināta

Cukura rotājumi, vafeļu drupatas, kokosriekstu skaidiņas – pēc izvēles

Jums būs nepieciešami arī trauki šokolādes kausēšanai mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē; koka iesmi vai gatavošanas režģis; konditorejas šļirce ar smalkāku uzgali. Var izmantot arī celofāna maisiņu ar mazu caurumiņu, lai šokolāde plānā strūklā pilētu uz ogām.

Recepte soli pa solim

 

Sagatavojiet ogas

Zemenes kārtīgi nomazgā, nenoplūcot lapiņas, nosusina ar papīra dvieli un uz 1-2 stundām liek ledusskapī. Svarīgi, lai ogas būtu ļoti aukstas, bet ne sasalušas – citādi tās atkal kļūs slapjas, tiklīdz izņemsiet tās no ledusskapja.

 

Glazūras pagatavošana

Var sākt ar divu veidu glazūru, kādas vien vēlaties: baltā un piena šokolādes, tumšā un piena, tumšā un baltā.

Lai izkausētu šokolādi, tā jāsalauza mazos gabaliņos un jāizkausē ūdens peldē. Ja nevēlaties darboties ar verdošu ūdeni, varat to izkausēt mikroviļņu krāsnī atkausēšanas režīmā 20-25 sekunžu laikā.

Šokolādi varat mēģināt atlaidināt paši vai jau sagatavotu atlaidināto produktu karsēt līdz 27 grādiem, ne augstāk.

Kamēr šokolāde ir izkususi, zemenēm jābūt labi atdzesētām.

Pārklājiet ogas ar glazūru.

Ātri iegremdējiet aukstās un pilnīgi sausās zemenes traukā ar šokolādi – siltu, bet ne karstu.

Ogas var turēt tieši aiz astītēm vai uzlikt uz koka iesmiņiem apmēram 1 cm dziļumā. Ogas uz iesmiņiem ir ērti mērcēt šokolādē, pat ja neplānojat no tām veidot pušķi.

Iemērciet zemenes tumšajā vai baltajā šokolādē līdz pat astītei, ļaujiet tām notecēt, pēc tam ielieciet iesmiņus glāzē vai iebāziet puķupodā, lai glazūra sastingtu. Ja ogas mērcē līdz astītei, novietojiet tās uz iepriekš sagatavota režģa.

 

Dekorējiet zemenes

Piedāvājam trīs pamatmetodes zemeņu dekorēšanai šokolādē, kuras jūs varat kombinēt pēc saviem ieskatiem.

variants

Kamēr glazūra vēl ir silta, maigi apsmērējiet ogas ar dažādas krāsas šokolādes pilieniem, pēc tam viegli “izsmērējiet” pilienus ar zobu bakstāmo. Iegūsiet stilīgu rakstu.

variants

Kaisiet kokosriekstu skaidiņas, vafeļu drupatas vai cukura smidzinātājus virs siltā glazūras slāņa, lai dekors nostiprinātos.

 

variants

Uz atdzisušās glazūras uzkrāsojiet izkausētas šokolādes pilienus, svītras vai spirāles kontrastējošā krāsā. Lieliski izskatās balta uz tumšas, balta uz piena, tumša uz baltas.

Pēc rotājumu uzklāšanas ļaujiet ogām nožūt.

 

Salieciet gatavo desertu

Izvietojiet apetītlīgās, gatavās zemenes šokolādē uz servēšanas šķīvja, koka dēlīša vai paliktņa un pasniedziet.

Ja gatavojat šo gardumu kā dāvanu – iepakojiet ogas kastītē. Ielieciet katru zemeni papīra veidnē vai salieciet ogu pušķi, izmantojot iesmiņus un nelielu ziedu sūkļa gabaliņu.

Daži padomi

Kas nepieciešams, lai pagatavotu zemenes šokolādē?

Lai sāktu, jums ir nepieciešama tikai šokolāde un ogas, kā arī nepieciešamie piederumi (skatīt iepriekš). Pārējie dekorēšanas elementi nav obligāti.

Kādas zemenes izmantot šim desertam?

Derēs nogatavojušās, vidēja lieluma zemenes. Lielas ogas neizskatās tik pievilcīgi, un mazas ogas aizņems daudz laika, lai dekorētu un glazētu.

Kādu šokolādi labāk izvēlēties?

Visdrošākais variants ir klasiska beļģu koditorejas šokolāde: tā sacietē plānā kārtiņā un kožot apetīti rosinoši kraukšķ. Var izmantot arī parastās šokolādes tāfelītes, galvenais ir nepārspīlēt ar kausēšanu.

Kā pagatavot lieliskas zemenes šokolādē?

Divi pamatnoteikumi: ļoti aukstas, sausas ogas un silta, labi izkususi šokolāde. Plus prakse! Sākot ar desmito zemeni, jūs sāksiet to darīt gandrīz profesionāli.

Kā transportēt zemenes šokolādē?

Šim desertam nepieciešams vēsums un sterils iepakojums. Ja zemeņu pušķi vedat dāvanā, pārklājiet to ar caurspīdīgu plēvi. Ielieciet katru ogu papīra kēksa vai konfekšu veidnē, lai ogas nesalīp cita ar citu.

Cik ilgi jāglabā zemenes ledusskapī?

Pagaidiet 30-40 minūtes, lai šokolādes rotājumi “sastingtu”. Vispirms ļaujiet glazūrai atdzist istabas temperatūrā, pēc tam lieciet ledusskapī.

Kā atlaidināt šokolādi mājās?

Temperēšana ir īpaša kristāla režģa veidošana. Lai to izdarītu, šokolādi izkausē un atdzesē līdz 27 grādiem. Jums būs nepieciešams marmora dēlītis vai galda virsma, šefpavāra lāpstiņa vai skrāpis (derēs arī koka lāpstiņa) un termometrs.

 

Šokolādi uzmanīgi izkausējiet ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Uzkarsējiet līdz pareizai temperatūras skalai: piena, tumšajai un baltajai šokolādei ir savs optimālais kušanas punkts.

Divas trešdaļas izkusušās šokolādes maisījuma izlejiet uz aukstas marmora virsmas un maisiet ar lāpstiņu vai lāpstiņu, līdz izstrādājuma temperatūra nokrītas līdz 27 grādiem. Ielej atdzisušu, biezumā sākto šokolādi traukā ar atlikušo trešdaļu izkusušās šokolādes un kārtīgi samaisa. Iegūto masu nekavējoties izmantojiet, lai pagatavotu zemenes šokolādē.

Kāds ir šokolādē pārklātu zemeņu veselīgums?

Tas ir mazkaloriju deserts, bagāts ar kāliju un C vitamīnu. Tas uzlabo garastāvokli ķīmiskā līmenī, jo ir pagatavots no diviem spēcīgiem dabīgiem afrodiziakiem.

Kā pagatavot zemeņu pušķi?

Paņemiet floristikas sūkli un gatavas ogas, kas uzliktas uz koka iesmiņiem. Sāciet veidot kompozīciju no centra uz perifēriju, mainot ogas ar dažādiem rotājumiem. Centieties salikt pušķi tā, lai ogas nesaskartos, bet atstarpe starp tām būtu minimāla. Iepakojiet ogu pušķi ziedu pušķa veidā – un eleganta dāvana pašu rokām ir gatava!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment