Kādā no Rīgas skolām skolotāja bērnus sauc par mēsliem

Internātskolā iepriekš jau bijušas sūdzības no citu vecāku puses, skolas vadība nav reaģējusi atbilstoši situācijai, tāpēc Andris nolēma ierakstīt notiekošo klasē: “Uzstādīju bērna telefonā šādu aplikāciju, kas veic ierakstu. Bērns pats par to nemaz nezināja. Jau pirmajā dienā pēc aplikācijas uzstādīšanas izdevās ierakstīt šo skolotājas psihozi.”

Ierakstu “Latvijas Avīzei” atsūtīja kāda skolēna aizbildnis, kurš nevēlējās, lai tiktu publiskots viņa īstais vārds (turpmāk tekstā Andris).  Andris stāsta, ka dažādas konfliktsituācijas šajā klasē esot jau kopš bērns sācis iet skolā: “Klases audzinātājas darba metodes ir kā padomju laikos. Tāpēc bērns negrib iet uz skolu. Mēs pat esam devuši līdzi ausu aizbāžņus, lai vieglāk izturēt klasē valdošo bļaušanu.”

Par iepriekšējām sūdzībām, kuras izteikuši citi vecāki, skolas vadība nav reaģējusi atbilstoši situācijai, tāpēc Andris nolēma ierakstīt notiekošo klasē: “Uzstādīju bērna telefonā šādu aplikāciju, kas veic ierakstu. Bērns pats par to nemaz nezināja. Jau pirmajā dienā pēc aplikācijas uzstādīšanas izdevās ierakstīt šo skolotājas psihozi.”

Ieraksts no klases

Arī pēc šī konrētā pierādījuma ieraksta skolas direktora pienākumu izpildītāja Sandra Žvarte neesot reaģējusi atbilstoši situācijai, tāpēc vīrietis vērsies Izglītības kvalitātes valsts dienestā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI), Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā un arī pie žurnālistiem. Pēc Andra ieskatiem arī citas iestādes līdz šim neko nav darījušas.

Aizbildnis ir pārsteigts, ka, pēc ieraksta noklausīšanās, skolas vadība nolēmusi likt skolēniem pirms stundām nodot savus mobilos telefonus skolas personālam. S. Žvarte norāda, ka mācību stundās un mācību sagatavošanas laikā mobilos telefonus aizliegts lietot jau kopš 2016. gada, savukārt Andris uzskata, ka tā skola cenšas izvairīties no tā, ka skolēni atkal varētu ierakstīt stundās notiekošo.

S. Žvarte uzskata, ka esot reaģējusi pietiekami: skolotājai izteikts rakstveida rājiens, tika veiktas arī pārrunas. Ar pašu skolotāju “Latvijas Avīzei” neizdevās sazināties, bet skolas vadītāja teica, ka pedagoģe pati atzīstot, ka notikušais ir emocionāla vardarbība, ko izraisījusi konflikta situācija klasē. Viņa arī apzinoties, ka rīkojusies nepieņemami.

“Kopumā skolēnu attiecības ar skolotāju 3. klasē ir labas, uz savstarpēju sadarbību vērstas,” apgalvo S. Žvarte. “Skolotāja klasē stundās strādā viena pati, bez skolotāja palīga, kurš būtu ļoti nepieciešams.”

Klasē nav viegli strādāt, jo visiem skolēniem ir noteiktas dažādas diagnozes, kas saistītas ar garīgās veselības traucējumiem. Gadās, ka kādam no skolēniem ir destruktīva, agresīva, vardarbīga, nekontrolējama uzvedība, kā arī nepieņemama, nekontrolējama rīcība. Ierakstā gan dzirdams, ka vismaz konkrētajā situācijā kliedz tikai skolotāja.

Pēc incidenta ar bērniem runājusi skolas psiholoģe, kā arī ziņots par notikušo VBTAI un atbildīgajam departamentam.

Par līdzīgiem incidentiem citās klasēs, S. Žvarte apgalvo, ka tādu nav, vismaz skolas vadībai nav šādas informācijas.

Pirms gada Rīgas Sanatorijas internātpamatskolā vecāko klašu skolēni uzbruka skolā dežurējošam pašvaldības policistam, jau tajā brīdī skola ieguva savu bēdīgo atpazīstamību. “Latvijas Avīzes” rīcībā ir nonācis audio ieraksts, kurā dzirdams, kā  3. klases audzinātāja histēriski kliedz, izmēda bērnus, draud atstāt bez pusdienām un saka: “Ar tādiem mēsliem man ir jāstrādā.” Šajā gadījumā par “mēsliem” tiek saukti skolēni. Līdzīga situācija atgadījās pagājušajā nedēļā, kad Latvijas Televīzija vēstīja par incidentu vēl kādā līdzīgā skolā – Jelgavas 1. internātpamatskolā. Šajā skolā skolotāja ar pirmklasniekiem bija runājusi paaugstinātā tonī un nelaida bērnus uz tualeti.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija uzsākusi pārbaudi par notikušo Rīgas internātpamatskolā. Par Jelgavas gadījumu pārbaude pagaidām nav sākta, jo tā vēl nav saņēmusi iesniegumu. Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Renāte Alberga, runājot par Rīgas sanatorijas internātpamatskolu, atzīst, ka kopš 2014. gada tur pārbaudes nav bijušas, jo arī sūdzību nav bijis.

Avots: la.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment