Kādus medikamentus pirkt, ja gadījies saslimt?

Rudens un ziemas sezona ir laiks, kad teju katrs no mums piedzīvo kādu no saaukstēšanās epizodēm. Vismokošākās ir bronhīta epizodes, jo tad ciešam no nepatīkama klepus, kas rodas iekaisušas bronhu gļotādas dēļ.

Akūta bronhīta pirmās pazīmes ir sauss un rejošs klepus, dedzināšanas vai smaguma sajūta krūtīs. Fizisko sūdzību klāstā parādās nespēks, ķermeņa temperatūra var būt gan nepaaugstināta, gan arī sasniegt 38–39 °C. Dažu dienu laikā klepus parasti no sausa kļūst par mitru, tam ir krēpu piejaukums. Parasti šie simptomi pakāpeniski izzūd 7–10 dienu laikā.

Tuvojoties baltajam posmam – Ziemassvētkiem – slimošana neietilpst plānos. Lai atvieglotu simptomus un veicinātu gļotu atdalīšanu un atklepošanas atvieglošanu saaukstēšanās izraisīta bronhīta gadījumā, var lietot aptiekās iegādājamu bezrecepšu medikamentu, kura sastāvā ir acetilcisteīns.

Aptiekās Latvijā ir pieejami 2 acetilcisteīnu saturoši bezrecepšu medikamenti – ACC un Wintrozen. Tos abus lieto gļotu atdalīšanai un atklepošanas atvieglošanai klepus un saaukstēšanās izraisīta bronhīta gadījumā. Gan ACC, gan Wintrozen ir tablešu formā, iepakojumā ir 10. Lai arī piedāvājums nav plašs, abi medikamenti ir atšķirīgi.

Wintrozen ir šobrīd vienīgais Latvijas tirgū pieejamais acetilcisteīnu saturošs medikaments bez laktozes un sorbīta, kas nozīmē, ka to drīkst lietot arī diabēta slimnieki – sastāvā nav nevajadzīga cukura. Turklāt Wintrozen ir patīkama apelsīnu garša, kas Ziemassvētku periodā veseļošanos padarīs patīkamāku.

Būtisks aspekts, iegādājoties medikamentus, ir arī cena. Decembrī Benu aptiekās Wintrozen 10 putojošo tablešu iepakojuma cena ir EUR 6,56, bet ACC 10 tablešu cena – EUR 8,19. Euroaptiekā Wintrozen maksā EUR 6,19, savukārt ACC ir iegādājams par EUR 7,49. Mēness aptiekā Wintrozen cena ir EUR 7,59, kamēr ACC tiek pārdots ar visaugstāko no pētītajām cenām – EUR 9,27.

Ja vēlies svētkus sagaidīt vesels, apmierināts ar lietotajām zālēm, kā arī ietaupīt, tad izvēle ir skaidra – Wintrozen, kurš ir ne tikai lētāks, bet arī draudzīgāks dažādām grupām, piemēram, diabēta slimniekiem. Wintrozen lietošana ir pavisam vienkārša – tableti izšķīdina glāzē. Pagatavotais zāļu šķīdums uzreiz gatavs lietošanai.

Piemērotas arī tiem, kas nepanes laktozi un diabēta slimniekiem. Wintrozen ieteicams lietot 2-3 stundas pirms došanās pie miera. Svarīgi atcerēties, ka zāles ieteicams lietot tikai personām, kas ir pieaugušas un sasniegušas 14 gadu vecumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment