Latvija kā apkaunojums Eiropas Savienībai – “New York Times” atklāti par naudas atmazgāšanu Latvijā

Par to, cik ļoti lielā mērā Latvijā notiek naudas atmazgāšana, beidzot skaļi savu kritiku izteicis ASV laikraksts “New York Times”. Laikraksts raksta, ka Latvija ir bijusi apkaunojums Eiropas Savienībai (ES).

NYT rakstā lasāms:

“Gadiem ilgi, kā apgalvo Eiropas un ASV varasiestādes, dažas bankas miegainajā Baltijas jūras ostas pilsētā Rīgā specializējās, lai palīdzētu (..) noziedzniekiem noslaucīt savus pirkstu nospiedumus no netīras naudas, pirms tā tiek pārvietota uz ārzonas patvērumiem.”

Kā piemēri tiek minēti investīciju konsultants, kura finanšu piramīda Krievijas iedzīvotājiem nolaupīja 10 miljonus ASV dolāru, Taivānas uzņēmējs, kurš slepeni palīdzējis Ziemeļkorejai iegūt precīzijas instrumentus kodolieroču programmas attīstībai, un korumpēts Ukrainas politiķis, kurš centies legalizēt savai valstij izkrāptos miljonus.

Pēdējā laikā uzvirmojuši skandāli, kas atklāj, ka caur Skandināvijas banku “Swedbank” un “Danske Bank” kontiem Baltijas valstīs izplūduši miljoniem aizdomīgas izcelsmes eiro, tādēļ ASV pastiprina spiedienu pret šīm valstīm, lai Ziemeļkorejai un Krievijas pilsoņiem neizdotos apiet sankcijas. raksta NYT

Latvijas amatpersonas ir solījušas vērsties pret likumu neievērojošām bankām, kas “valsti padarījušas par vienu no pasaules nozīmīgākajiem naudas, jo īpaši no Krievijas aizplūstošu līdzekļu, atmazgāšanas centriem”, lasāms NYT.

“Divu miljonu apdzīvotajai Latvijai likmes ir augstas,” uzsvērts rakstā, norādot, ka Latvijas ekonomika jau ir cietusi investīciju samazinājuma dēļ un varētu nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā, kas ierobežotu globālo finanšu tirgu pieejamību Latvijai un, piemēram, Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs vairs nevarētu izmantot savas kredītkartes. Laikraksts brīdina:

“Reiz daudzsološs piemērs pārejai no padomju stila komunisma uz Rietumu liberālo demokrātiju, tagad Latvija varētu pievienoties naudas atmazgāšanas centru blēžu galerijai, kurā ir Pakistāna, Sīrija un Trinidada un Tobago.” 

Tas citē finanšu ministra Jāņa Reira teikto, ka “šis ir valsts reputācijas jautājums”, un tādēļ ir janvārī darbu sākušās Krišjāņa Kariņa valdības prioritāte.

Vienlaikus ārvalstu novērotāji ir skeptiski par mazās un salīdzinoši nabadzīgās Latvijas iespējām cīnīties pret Krievijas oligarhiem un organizētās noziedzības darboņiem, “kuri, kā zināms, iejaucas vietējā politikā”. Tāpat laikraksts atgādina, ka valdību veido “nestabila piecu labēji centrisku partiju alianse”.

Nākošajā lappusē uzzini, cik ļoti Latvijas valstij ir sadragāta iespēja pietuvoties Rietumiem
Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment