Lietuva sāk vērt vaļā savus “čekas maisus”! To saturs tiks publicēts internetā!

Jo vairāk izzināsim, kā darbojās padomju okupācijas laiku baisākā iestāde – Valsts drošības komiteja jeb čeka, jo vieglāk būs pazīt Krievijas propagandu un spēt tai pretoties. Tas ir viens no argumentiem, kas izskan, spriežot par ļoti jūtīgo tematu – čekas arhīvu publiskošanu.

Nozīmīgu soli atklātības virzienā šonedēļ spērusi Lietuva. Padomju specdienesta aģentu ziņojumus tagad varēs izlasīt internetā. 

Čekas arhīvu publiskošanā lielu soli uz priekšu ir spērusi Lietuva. Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centrs sācis publiskot bijušās PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu aģentūras ziņojumus, vēsta LSM.lv.

Pirms visu pārņēma neatkarīgā Lietuva, VDK darbinieki daļu dokumentu iznīcināja, piemēram, izlaižot caur papīra smalcinātāju. Citus nepaspēja, tāpēc centās savus vārdus kaut ar žileti izgriezt no dokumentiem. Tā sauktajā lustrācijā pieteicās apmēram trešdaļa – 1583 cilvēki, kuri labprātīgi atzinās sadarbībā ar čeku un pretim no Lietuvas valsts saņēma solījumu paturēt viņu vārdus noslēpumā. Materiālus par pārējiem pakāpeniski publicē internetā. Spriežot pēc iepriekšējo gadu pieredzes, kad internetā tika izlikti citi čekas dokumenti, Genocīda izpētes centrā atzīst – sabiedrības interese esot milzīga.

“Pašā sākumā bija ļoti grūti, jo cilvēki..mūsu serveris nav tik jaudīgs, mums vienkārši viss plīsa nost un uzkārās. Iespaids bija tāds, ka šo tematiku cilvēki uzskata par ļoti nozīmīgu,” norāda Terēze Birute Burauskaite, Lietuvas Genocīda izpētes centra ģenerāldirektore.

Čekas upuru vidū gan uzskati ir dažādi. Piemēram, Sibīriju izcietušais Petrs. Viņš bija 2. kursa medicīnas students, kad viņu nodeva kāds aģents ar segvārdu “Bērzs”. Un tāds ir arī publiskotajā sarakstā nu jau kopā ar īsto vārdu un uzvārdu. Bet Petrs saka – noskaidrot identitāti vairs neesot lielas jēgas..

Raksta turpinājums nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment