No nākamā gada Latvijas veikalos vairs nebūs pieejami bezmaksas plastmasas maisiņi

 

Līdz ar nākamo gadu veikalos vairs nebūs bezmaksas plastmasas iepirkumu maisiņu, lemjot par grozījumiem Iepakojuma likumā, otrdien, 17. jūlijā, nosprieda valdība.

Izņēmums būs ļoti vieglās plastmasas maisiņi, ziņo Latvijas sabiedriskā medija portāls lsm.lv.

Grozījumu mērķis ir ierobežot plastmasas vienreiz lietojamo maisiņu izmantošanu tirdzniecības vietās. “Bezmaksas plastmasas maisiņu aizliegums samazinās videi nedraudzīgā materiāla nonākšanu atkritumu poligonos un apkārtējā vidē. Tirgotājiem tā būs motivācija veidot videi draudzīgu pieeju darba procesos un īstenot arvien zaļāku darbības politiku,” komentē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

Likumprojekts ir attiecināms uz visu veidu plastmasas iepirkumu maisiņiem neatkarīgi no to materiāla biezuma. Izņēmums ir attiecināms tikai uz ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, kurus izmanto higiēnas nolūkos vaļējas pārtikas iepakošanai, kad to izmantošana var novērst pārtikas bojāšanos un pasargāt no ārējās vides ietekmes, novēršot neatbilstošu uzglabāšanu un nelietderīgu izmantošanu.

Paredzēts, ka tirdzniecības vietās tirgotāji aizstās vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus, kas nav izgatavoti no bioloģiski noārdāmas plastmasas, ar iepakojumu no cita veida izejmateriāliem. Turklāt arī tiek noteikts, ka iepakotājam ir jāinformē patērētāji par nepieciešamību samazināt plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment