Noslēdzies “Līdzdalības darbnīcu” cikls

Ar diskusiju “Māksla sarunāties kara laikā” noslēdzies Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja rīkotais “Līdzdalības darbnīcu” cikls, kura dalībnieki tika aicināti gan, izmantojot vizuālo, mākslas, valodu un runātu vai rakstītu vārdu, kritiski reflektēt par pēdējā pusgada notikumiem un izmaiņām, ko karš Ukrainā ir nesis Latvijas sociālpolitiskajā telpā, gan apgūt praktiskas iemaņas un noderīgas prasmes pirmās palīdzības un civilās aizsardzības pamatos.

15.septembra diskusijā “Māksla sarunāties kara laikā” kopā ar ekspertiem no laikmetīgās mākslas, drošības un aizsardzības, mediju un filozofijas jomām runājām par mākslas un kultūras nozīmi šodien – laikā, kad tepat Latvijai līdzās norisinās karš.

Pēc sarunas moderatores, Latvijas Laikmetīgās māskslas centra direktores, Solvitas Kreses ierosinājuma diskusijas dalībnieki no atšķirīgiem skatpunktiem apsprieda Ukrainas kara ilglaicīgās sekas uz Latvijas sociālpolitisko telpu. Sarunā tika apspriestas nozīmīgas izmaiņas tajā, kā domājam un runājam par nacionālo identitāti un kultūras mantojumu, iztirzājot nevien februārī un martā uzsāktās aktivitātes, bet arī nesenākus notikumus.

Par sarunas nozīmi divvalodīgā sabiedrībā un mediju telpas sašķeltību diskutēja filozofs Igors Gubenko un LATO ģenerālsekretāre Sigita Strūberga, domājot par kultūras un mākslas lomu sabiedrības vienotības un individuālās drošības nodrošināšanā. Savukārt, pievēršoties konkrētiem piemēriem no mākslas vides, par to, kā tapa plakāts pie Medicīnas vēstures muzeja un kā mākslinieku darbus Latvijā ietekmējuši notikumi Ukrainā, stāstīja sociāli aktīvā teātra režisore Krista Burāne un mākslinieks Krišs Salmanis, iepazīstinot klausītāju gan ar mākslinieka iekšējām pārdomām un darbu tapšanas procesiem, gan arī to izstādīšanas sekām.

Diskusijas ieraksts ir publiski pieejams LLMC un MVM Facebook lapās: https://fb.watch/fGEOaOwMAn/

Aicinām klausītājus arī vēl pēc diskusijas iesaistīties, rakstot jautājumus un komentārus video ieraksta komentāru sadaļā.

“Līdzdalības darbnīcu” cikla interesenti joprojām aicināti iesaistīties arī brīvpieejas afišu izplatīšanā, kuras projekta ietvaros sadarbībā ar komiksu izdevniecību “kuš?” veidoja četri Latvijā zināmi mākslinieki – Elīna Brasliņa, Jana Ribkina, Ernests Kļaviņš un Oskars Pavlovskis -, vēršot uzmanību uz Aizsardzības ministrijas norādēm un instrukcijām, kā rīkoties krīzes situācijā. Ar komiksu valodā veidotajiem “stāstiem” tiek piedāvāts alternatīvs informēšanas veids īpaši tām sabiedrības grupām, kas ikdienā mazāk patērē sabiedrisko mediju veidoto saturu un informāciju uzņem ar citu informācijas kanālu starpniecību.

Afiša par ārkārtas gadījumu somu pieejama latviešu, krievu un angļu valodā. Afišas iespējams bez maksas saņemt Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (Rīgā, Alberta ielā 13), Medicīnas vēstures muzejā (Rīgā, Ukrainas Neatkarības ielā 1), Survival kit 13 festivāla kasē (Rīgā, Pils ielā 23) vai rakstot uz [email protected], kā arī digitāli LLMC mājas lapā.

Savukārt sestdien, 10.septembrī Medicīnas vēstures muzejā norisinājās Līdzdalības darbnīcas, apmeklētājiem piedāvājot dažādas darbnīcas par palīdzības sniegšanas prasmēm krīzes gadījumā. RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra instruktori demonstrēja, kā sniegt pirmo palīdzību un deva iespēju arī klātesošajiem izmēģināt sirds masāžu, izmantojot simulāciju manekenu. Muzeja dārzā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde atvēra sava auto durvis, izrādot mediķu aprīkojumu, ar ko ik dienu tiek glābtas cilvēku dzīvības. Savukārt Aizsardzības ministrijas valsts aizsardzības mācības nodaļas vecākais eksperts militārās izglītības jautājumos virsseržants Ēriks Kārkliņš vadīja darbnīcu par rīcību krīzes situācijās un izrādīja savas 72 stundu somas saturu.

Par “Līdzdalības darbnīcu” ciklu

2022.gada martā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un paužot atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, Medicīnas vēstures muzejs sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru divu nedēļu garumā rīkoja Līdzdalības darbnīcu ciklu, kurā 15 mākslinieku vadībā, izmantojot dažādas laikmetīgās mākslas tehnikas, tika pētītas un praktizētas dažādas aktīvisma un protesta formas.

Darbnīcu mērķis bija caur radošām praksēm un kopā darīšanu uzturēt dzīvu diskusiju un protestu pie Krievijas vēstniecības, neļaujot notiekošajam karam grimt ikdienas rūpju aizmirstībā. Vienlaikus darbnīcas kļuva par telpu politiski iesaistītai kopīgai nodarbei, veicinot sabiedrības vienotību un kritisku diskusiju par notiekošo, kā arī piedāvāja terapeitisku attīrīšanos caur radošu un jēgpilnu darbību.

Turpinoties karadarbībai Ukrainā, ir būtiski neklusēt un caur vēsturi, kultūru un mākslu turpināt būt aktīviem un reflektēt par notiekošo. Latvijas sabiedrība piedzīvo psiholoģisku krīzi, kuras ietvaros notiek dažādu vērtību un normu pārvērtēšana. Arī mums katram ir bijusi iespēja izvērtēt savas zināšanas un prasmes, reaģējot un sniedzot palīdzību krīzes situācijās. Tagad – jaunu vērtību radīšanas posmā -, iespējams vairāk kā jebkad ir nepieciešams atgūt zaudēto fokusu, veicināt kritisko domāšanu, sabiedrības saliedēšanu un rīcībspēju.

 

Vairāk par projektu uzzini LLMC un MVM mājaslapās.

Projekta “Līdzdalības darbnīcas” īstenotājs ir Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs partnerībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju un to finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment