PĒTĪJUMS: Atrastas fekālijas uz katra McDonalds skārienjūtīgā ekrāna

Foto: Susannah Ireland for metro.co.uk

Uz visiem McDonalds skārienekrāniem, ko izmeklēja metro.co.uk., atrastas fekāliju pēdas. Paraugi tika ņemti no jaunajām mašīnām, kas ir izvietotas restorānos visā valstī – katrā no tām bija koliformas. Londonas Metropolitēna universitātes mikrobioloģijas nodaļas vecākais lektors Dr. Pols Matevelē teica: “Mēs visi bijām pārsteigti, cik daudz zarnu un fekālo baktēriju ir uz skārienekrāna aparātiem. Tās izraisa infekciju veidu, ko cilvēki uzņem slimnīcās.

Foto: Susannah Ireland for metro.co.uk

“Piemēram, Enterococcus faecalis ir daļa no veselu cilvēku un citu zīdītāju kuņģa-zarnu trakta floras.” Ēstuvēs cilvēki, kas to nemaz nenojauš, izvēlas ēdienu uz skārienjūtīgiem ekrāniem, tad dodas pakaļ savam pasūtījumam, pirms tam nenomazgājuši rokas.

Tika konstatēts, ka uz tiem mēdz atrasties arī stafilokoki, baktērijas, kas var izraisīt asins saindēšanos un toksiskā šoka sindromu. Dr. Matevelē teica: “Stafilokoku atrašana uz šīm mašīnām ir satraucoša, jo tie ir tik lipīgi. Tas sākas ap cilvēku deguniem, ja viņi ar pirkstiem pieskaras degunam un tad pārnes uz skārienekrānu kāds cits to dabūs, un, ja viņiem ir vaļējs griezums, kurā tas nokļūst, tad tas var būt bīstams. Šobrīd ir ļoti daudz raižu par to, ka stafilokoks kļūst izturīgs pret antibiotikām. Tomēr tas joprojām ir patiešām bīstami tādās vietās kā Āfrikā, kur tas var izraisīt toksisku šoku.”

Foto: Susannah Ireland for metro.co.uk

Metro.co.uk pētījumā piedalījās arī universitātes humnitāro zinātņu fakultāte. Paraugi tika ņemti no astoņiem McDonalds restorāniem. Seši Londonā un divi Birmingemā. Lisērijas baktērijas atrastas Oksfordstrītas un Holovekas ielas restorānos.

Tas var izraisīt listeriozi, kas var izraisīt abortus un neauglīgas dzemdības grūtniecēm.

Dr. Matevelē teica: “Listērija ir vēl viena reta baktērija, kas mūs šokēja, kad atrodām tās uz skārienekrāna aparātiem, jo atkal tā var būt ļoti lipīga un problēma tiem, kam ir vāja imūnsistēma.”

Foto: Susannah Ireland for metro.co.uk

Uz trim ceturtdaļām no skārienekrāniem bija redzamas baktēriju proteus pēdas.

Dr. Matevele teica: “Proteus var atrast cilvēku un dzīvnieku izkārnījumos. Tā ir plaši izplatīta arī augsnē. Tā var izraisīt urīnceļu infekcijas un ir arī viena no slimnīcas iegūtajām infekcijām, kur tā var būt atbildīga par septicēmiju. Klebsiella baktērija ir arī no zarnu trakta un mutes dobuma, tās ir saistītas ar urīnceļu infekcijām, septicēmiju un caureju. Dažas sugas var inficēt elpošanas ceļus, izraisot pneimoniju.”

Dr. Matevele piebilda: “Skārienekrāna tehnoloģija mūsu ikdienas dzīvē tiek izmantota arvien vairāk, bet šie rezultāti liecina, ka cilvēki nedrīkst ēst ēdienu uzreiz pēc tam, kad tiem ir pieskarušies, tie ir nehigiēniski un var izraisīt slimības. Cilvēks visu dienu var būt ļoti uzmanīgs attiecībā uz savu higiēnu, bet to visu var atsaukt, vienreiz izmantojot skārienekrāna iekārtu.”

Foto: Susannah Ireland for metro.co.uk

Makdonalds tīra ekrānus ar dezinfekcijas līdzekli, bet doktors Matevele teica, ka tas nevarētu būt pietiekami spēcīgs.

Šīs baktērijas var būt skārienekrāna aparātos dienām ilgi. Kāds McDonald ‘s pārstāvis sacīja: “Mūsu pašapkalpošanās ekrāni tiek tīrīti bieži visas dienas garumā. Visi mūsu restorāni klientiem nodrošina arī iespēju pirms ēšanas nomazgāt rokas.”

Avots: metro.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment