Politiskās partijas neplāno atteikties Kariņa iniciatīvai

FOTO: delfi.lv

“Mans mērķis būtu izveidot stabilu, ilgtspējīgu valdību,” apgalvo jaunais prejmjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš. Neviena no partijām, kuras Kariņš aicinājis uz sarunām, neplāno atteikties Kariņa valdības veidošanas procesā. 

Arī šoreiz par traucēkli apvienoties visām sešām partijām valdībā būs “sarkanās līnijas”. Sarunās par valdību netiek iesaistīta lielākā parlamenta frakcija – “Saskaņa”. Paši politiķi prognozē, ka par Kariņa vadīto valdību varētu izdoties vienoties samērā ātri.

“Attīstībai/Par!” (AP) ir gatava iesaistīties “Jaunās Vienotības” (JV) vadītajās sarunās par valdības veidošanu un

Lai izveidoto pēc iespējas lielāku koalīciju,  galda varētu sēsties sešas partijas, norādīja politiķis. Iznākums ir atkarīgs no savstarpējām spējām atteikties no, piemēram, “Jaunās konservatīvās partijas” (JKP) “sarkano līniju”, norādīja Pavļuts.

Ja “KPV LV” saņems šādu aicinājumu, arī šī partija ies uz sarunām ar “JV”.

Tas, vai “KPV LV” atbalstīs Kariņa kandidatūru, ir atkarīgs no sarunu procesa un tas, vai politiķis un JV nopietni uzskatīs partiju kā partneri valdības veidošanā un vai ļaus realizēt politiskā spēka prioritātes par risinājumu obligātās iepirkuma komponentes sistēmai, medikamentu cenu samazināšanu un reģionālās reformas veikšanu.

Jānis Bordāns pagaidām neatklāja, par kādām ministrijām JKP vēlētos uzņemties atbildību, taču sacīja, ka “JKP” gatava iesaistīties sarunās par Kariņa valdību un raugās uz tām pozitīvi. Partija joprojām uzsver, ka piecu partiju koalīcija bez “ZZS” būtu stabils vaitākums.

Uldis Augulis teica, ka ZZS ir gatava iesaistīties Kariņa organizētajās sarunās. Arī Augulis atturējās nosaukt atbildības jomas, kuras ZZS vēlētos savā pārziņā, jo primāri nav jārunā par “krēsliem”, bet gan par to, kāda būs koalīcija, valdības prioritātes un iecerētie darbi.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars: “Nacionālā apvienība noteikti būtu gatava apspriest šādu scenāriju,” uz vaicājumu par iespēju atbalstīt Kariņu Ministru prezidenta amatā iepriekš atbildēja VL-TB/LNNK līderis. Politiskā partija reizē vēlas uzklausīt pašu Kariņu.

Kariņš šodien pauda, ka ir gatavs sākt konsultācijas ar pārējām partijām, lai noskaidrotu, vai ir stabils vairākums, kas varētu vienoties par topošās valdības kopīgi darāmajiem darbiem.

Tuvākajās dienās tiks sagatavos redzējums no JV puses,  tiks aicinātas partijas uz divpusējām konsultācijām par jaunās valdības plāniem. JV uzrunās partijas, kas jau iepriekš bija iesaistītas valdības veidošanā – Jauno konservatīvo partiju, “KPV LV”, “Attīstībai/Par!”, Zaļo un zemnieku savienību un nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK.

Avots: la.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment