Prezidents Raimods Vējonis iesniedz Saeimā likumprojektu par Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem

Foto: Latvijas Valsts Prezidenta kalnceleja

Valsts prezidents Raimonds Vējonis vēlas, lai Latvija kā valsts lielākā mērā saliedētos un veltītu spēkus mūsu valsts attīstībai, tāpēc prezidents Saeimai iesniedzis likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, paredzot, ka nepilsoņa statusu izbeidz piešķirt pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušiem nepilsoņu bērniem, ziņo portāls Delfi.lv.

Likumprojektā paredzēts, ka nepilsoņus bērnus, kas dzimuši pēc 2020. gada 1. janvāra, atzīt par Latvijas pilsoņiem. Tas neattiecas uz bērniem, kuru vecāki nolēmuši piešķirt atvasei citas valsts pilsonību un ja bērns ir citas valsts pilsonis.

Raimonds Vējonis pauda: “Ikvienam Latvijā dzimušajam bērnam ir jābūt noteiktai valsts pilsonībai. Valstij ir jārada apstākļi, kas nepieļauj turpmāku nepilsoņa statusa piešķiršanu, jo sākotnējais mērķis, ieviešot nepilsoņa statusu, nekad nav bijis saglabāt to pilnīgi visiem nenoteiktu laiku. Tas bija noteikts kā pagaidu statuss, lai persona ar laiku iegūtu Latvijas pilsonību vai izvēlētos citu valsti, ar kuru nostiprināt savu tiesisko saikni”.

Likumprojekta anotācijā Valsts prezidents norāda, ka nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ļaus latviešiem saliedēties kā tautai, lai turpinātu attīstīt savu valsti:

“Nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļaus pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu un mērķtiecīgu šķelšanu. Nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšana ļaus mūsu sabiedrībai daudz lielākā mērā saliedēties un veltīt spēkus mūsu valsts attīstībai”.

Prezidenta kungs atgādina, ka 2018. gada 2. aprīlī ir izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pāreju uz vispārējās vidējās izglītības iegūšanu tikai valsts valodā, ziņo portāls Delfi.lv. Kad tiks veikti šie likumu grozījumi un pienāks pārejas perioda beigas, Latvijas izglītības sistēmas noteikti spēs sagatavot un audzināt patriotus, kuriem būs stingra piederība Latvijai.

Minētais likumprojekts neattieksies uz bērniem, kas dzimuši pirms tas stājies spēkā, kas ir 2020. gada 1. janvāris. Uz šiem bērniem attieksies jau spēkā esošais likuma regulējums  “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības”, un arī Pilsonības likumā paredzētās naturalizācijas un atzīšanas par pilsoni iespējas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datos kā nepilsoņi 2014. gadā reģistrēti 74 dzimušie bērni, 2015. gadā – 77 bērni, 2016. gadā – 47 bērni, 2017. gadā – 51 bērns, bet 2018. gadā – 33 bērni.

Avots: delfi.lv

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment