RTU saglabā līderpozīcijas Latvijā “U-Multirank” reitingā

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) starptautiskajā augstskolu reitingā “U-Multirank 2022” ir saņēmusi Latvijā vislielāko augstākā – A līmeņa – novērtējumu skaitu, un tas ir 15.

Jau vairākus gadus pēc kārtas RTU šajā reitingā kopvērtējumā iegūst pārliecinoši labākos rezultātus salīdzinājumā ar visām “U-Multirank” iekļautajām Latvijas augstskolām.

“U-Multirank” reitingu veido piecas daļas – studiju process, pētniecība, tehnoloģiju pārnese jeb valorizācija, internacionalizācija un reģionālā iesaiste, un katrā no šīm daļām augstskolas izvērtētas pēc vairākiem kritērijiem. Latvijas augstskolām šis reitings ir svarīgs, jo kopš 2016.gada Izglītības un zinātnes ministrija līgumos ar augstskolām par budžeta finansējuma piešķiršanu ir ietvērusi nosacījumu par piedalīšanos “U-Multirank”.

Augstskolu sniegums katrā jomā novērtēts skalā no A, kas nozīmē augstāko vērtējumu, līdz E. RTU sniegums, saņemot A līmeņa vērtējumu, ir audzis, – ja pērn RTU tika piešķirti 13 A līmeņa vērtējumi, tad šogad – jau 15. Piemēram, studiju procesā ar A novērtēts RTU ieguldījums digitālajā izglītībā, kā arī dzimumu līdzsvars studijās. Pētniecībā A vērtējumu RTU saņēmusi par starpdisciplināro publikāciju skaitu, ienākumiem no pētījumiem, pēcdoktorantūras studentu skaitu, kā arī par pētnieku publikācijām atvērtās piekļuves žurnālos.

Savukārt tehnoloģiju pārneses jeb valorizācijas sadaļā ar A novērtēts pašas RTU dibināto jeb spin-off uzņēmumu skaits, kā arī absolventu izveidoto uzņēmumu skaits. Internacionalizācijā augstu novērtētas RTU izveidotās studiju programmas angļu valodā, studentu mobilitātes apjoms, kā arī publikācijas, kas tapušas sadarbībā ar citu valstu kolēģiem. Toties reģionālajā ietekmē ar A līmeni novērtēta bakalaura un maģistra grāda ieguvēju karjeras veidošana reģionā, kā arī publikācijas, kas tapušas sadarbībā ar industrijas partneriem.

“U-Multirank” ir visaptverošākais reitings, kas izvērtē ļoti plašu universitātes darbības spektru, un RTU jau vairākus gadus pēc kārtas šajā reitingā ir pārliecinoša līdere Latvijā. Šā gada reitingā izvērtējumā iekļauti jauni indikatori, piemēram, ieguldījums digitālajā izglītībā, kā arī dzimumu līdzsvars studijās, kur RTU ieguvusi augstu novērtējumu.

RTU mērķtiecīgi stratēģiski attīsta gan studiju procesu, gan sadarbību ar industriju, kas RTU ir īpaši svarīgi, ņemot vērā gan to, ka tā ir vienīgā daudznozaru tehniskā universitāte Latvijā, gan arī tāpēc, ka darba tirgū trūkst inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju speciālistu, tāpēc RTU ir jo īpaši svarīgi sniegt savu ieguldījumu jauno speciālistu sagatavošanā.

“U-Multirank” ir pasaulē lielākais daudzdimensionālais reitings, kas veidots, lai potenciālie studenti varētu izvēlēties savu universitāti, jo augstskolu sniegumu iespējams izvērtēt pēc konkrētām zinātnes un studiju jomām. Veidojot reitingu, izmantota pašu augstskolu sniegtā informācija, dažādu starptautisku un valstu datubāzu informācija, aptauju rezultāti. Šogad reitingā iekļauta informācija par 2200 augstākās izglītības iestādēm. No Latvijas “U-Multirank” piedalās 21 augstskola.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment