Saeima spriedīs par to, vai piešķirt cietumniekiem prezervatīvus un šļirces

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien, 05.02., radās diskusijas par to, vai būtu nepieciešamība ieslodzītajiem nodrošināt bezmaksas prezervatīvus un vienreizlietojamās šļirces. Tas cietumos mazinātu infekciju slimību izplatīšanos. 

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) Medicīnas daļas vadītāja Irēna Rimša aizsāka šo diskusiju, jo tādējādi ieslodzījuma vietās varētu samazināt dažādu infekciju slimību izplatīšanos, taču Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Kristīne Ķipēna piebilda, ka šādi risinājumi nebūtu finansiāli ietilpīgi, un gan sabiedrībai, gan cietuma darbiniekiem būtu iebildumi šajā ziņā, saistībā ar narkotiku lietošanas leģitimizēšanu.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) sacīja, ka sākotnēji būtu nepieciešams izvērtēt datus, cik bieži ieslodzītie saskaras ar šādām slimībām un kāds ir to cēlonis, taču Ieslodzījuma vietu pārvaldei šādu datu nav.

Veselības ministrs piebilst, ka valsts uzdevumus būtu nodrošināt, ka nonākot cietumā, ieslodzītajiem būtu jābūt pasargātiem no inficēšanās ar kādu no slimībām.

Kristīne Ķipēna atzīst, ka nejaušas inficēšanās gadījumi cietumos notiek ļoti reti. Inficēšanās notiek gadījumos, kad vīrieši nodarbojas ar seksu vai vairākas reizes izmanto vienreizlietojamās šļirces. Iespēja inficēties ir arī cietuma darbiniekiem, pārbaudot mantas vai izšķirot kautiņus.

Šajā diskusijā tika pārrunāts plašs tēmu loks, tai skaitā par medicīnas uzlabojumiem, mediķu nodrošinājums ieslodzījuma vietās, un šobrīd ir izsludināts iepirkums, lai iegādātos mobilo aknu elastogrāfu, kas ļaus veikt C hepatīta diagnostiku uz vietas ieslodzījuma vietā. Pirms tam, lai veiktu šo diagnostiku, ieslodzītie tika vesti uz Latvijas infektoloģijas centru.

Avots: jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment