Pāvests Francisks atzīst, ka priesteri un bīskapi piespieda mūķenes “seksuālai verdzībai”

Pāvests Francisks publiski atzinis skandālu par to, ka priesteri un bīskapi seksuāli izmantojuši mūķenes.Viņš zvērēja darīt vairāk, lai cīnītos pret šo problēmu.

Pāvests pirmo reizi publiski atzina problēmu kādā ziņu konferencē, atgriežoties Romā no Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Viņš rīko vēl nebijuši bīskapu pulciņa saietu, lai uzņemtu globālo reakciju skandāla dēļ, kurā piedalījās priesteru amata nodevēji, kuru mērķis bija bērni, un priekšnieki, kas piesedza noziegumus.

Francisks tika apvaicāts par priesteriem, kuru mērķauditorija ir pieaugušas sievietes – reliģiskas māsas, kas ir katoļu baznīcas izglītības, veselības aprūpes un sociālās aprūpes ministriju mugurkauls visā pasaulē –  un par to, vai Svētais Krēsls varētu apsvērt līdzīgu vispārēju pieeju cīņai pret šo jautājumu.

Viņš teica: “Nav jau tā, ka visi to dara, bet ir bijuši priesteri un bīskapi, kuri to ir darījuši. Un es domāju, ka tas turpinās, jo nav tā, ka ja tas ir sācies, tad tas uzreiz apstāsies –  tā tas turpinās. Un kādu laiku mēs pie tā strādājam. Vai mums vajadzētu darīt kaut ko vairāk? Jā. Vai ir griba? Jā. Bet tas ir ceļš, ko mēs jau esam sākuši.”

Francisks atzīst, ka problēma ir aktuāla brīdī, kad viņš gatavojas pieņemt lēmumu par amerikāņu bijušā kardināla Teodora Makkarika likteni, kurš tiek apsūdzēts par nepilngadīgo un pieaugušo garīdznieku aizskaršanu.

Šis gadījums ir uzmanības centrā arī jautājumā par aizskarošām varas attiecībām un par to, vai katoļu baznīcai būtu jāuzskata, ka garīdznieki un māsas ir “neaizsargāti pieaugušie”, salīdzinot ar priesteriem un bīskapiem, kuri kontrolē visu, sākot ar viņu profesiju un beidzot ar mācībām un algām.

Francisks atzīmēja, ka pāvests Benedikts XVI ir rīkojies pret Franciju – priesteris, kurš izdarījis ko tādu, ir pārkāpis viņa šķīstības zvērestu.

Francisks sacīja, ka māsas ir ievilktas “seksuālā verdzībā” pie mācītāja Marī Dominika Filipipa un citiem priesteriem.

Svētās Džīnas kopiena 2013. gadā atzina, ka Filips uzvedies “pret šķīstību” ar vairākām sievietēm pēc kārtas, vēsta Francijas katoļu laikraksts La Croix.

Frānsisa komentāri par “seksuālo verdzību” liecināja, ka attiecības nav saskaņotas un ka tās varētu būt saistītas arī ar sirdsapziņas un varas ļaunprātīgu izmantošanu.

Avots. metro.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment