Vīrieši, kas smēķējuši marihuānu, ir auglīgāki par tiem, kuri to nesmēķē: Hārvarda pētījumā konstatē augstāku spermas koncentrāciju vīriešiem, kuri izmēģinājuši kaņepes pat vienu reizi

Galvenais pētnieks Dr. Jorge Čavarro no Hārvarda Hāgas Čanu Sabiedrības veselības skolas Bostonā teica: “Šie negaidītie atklājumi izceļ to, cik maz mēs zinām par marihuānas reproduktīvās veselības ietekmi, un patiesībā par marihuānas ietekmi uz veselību kopumā.

“Mūsu rezultāti ir jāinterpretē piesardzīgi, un tie uzsver nepieciešamību vairāk pētīt marihuānas lietošanas ietekmi uz veselību.”

Iepriekš veikti pētījumi, kas saistīti ar izmēģinājumiem uz dzīvniekiem vai vīriešiem, kas saistīti ar narkotiku lietošanas vēsturi, liecina, ka kaņepes pasliktina vīriešu reproduktīvo veselību.

Jaunajam pētījumam izmeklētāji laikā no 2000. līdz 2017. gadam savāca 1,143 spermas paraugus no 662 vīriešiem.

Vidēji vīrieši bija 36 gadus veci, pārsvarā baltie un koledžas izglītotie. Viņi visi piederēja pāriem, kas meklēja palīdzību ar apaugļošanos no auglības klīnikas. Dalībniekiem tika lūgts aizpildīt anketas, kurās izklāstīta kaņepju lietošanas vēsture.

Vairāk nekā puse (55 procenti) vīriešu ziņoja, ka kādā brīdī ir smēķējuši marihuānu.

No tiem 44 procenti apgalvoja, ka ir lietojuši narkotikas agrāk, un 11 procenti uzskatīja sevi par pašreizējiem lietotājiem.

Spermas paraugu analīze parādīja, ka vīriešiem, kuri bija smēķējuši marihuānu, vidējā spermas koncentrācija bija 62,7 miljoni spermatozoīdu mililitrā (miljonos/ml).

Tiem, kuri nekad nebija smēķējuši kaņepi, vidējais skaits bija 45,4 miljoni/ml. Tikai pieciem procentiem kaņepju lietotāju spermatozoīdu skaits bija mazāks par 15 miljoniem/ml, kas ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) “normāla” līmeņa slieksnis, salīdzinot ar 12 procentiem vīriešu, kuri nekad nebija smēķējuši kaņepes.

Turklāt lielāka kaņepju lietošana bija saistīta ar augstāku vīriešu hormona testosterona līmeni smēķētāju vidū.

Kā raksta žurnālā Human Reproduction, zinātnieki teica, ka, iespējams, ka neliela kaņepju iedarbība kaut kādā veidā varētu dot labumu spermas ražošanai.

Ir zināms, ka endokanabinoīdu ķīmisko ziņneša sistēmu smadzenēs, uz kuru mērķē narkotika, ietekmē auglība.

Dr. Feibijs Nasans (Feiby Nassan), cits Hārvarda universitātes komandas loceklis, teica: “Vienlīdzīgi ticama interpretācija ir tāda, ka mūsu atklājumi varētu atspoguļot faktu, ka vīrieši ar augstāku testosterona līmeni var vairāk iesaistīties riska meklēšanā, ieskaitot marihuānas smēķēšanu.”

Spied nākošo lapu, lai noskaidrotu, vai citi pētnieki arī domā tāpat.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment