Smeļoties iedvesmu ukraiņu tautas mākslinieces Marijas Primačenko gleznu fragmentu motīvos, Latvijā ir radīta unikāla mozaīku kolekcija

2022.gada 27.augustā Rīgā, plkst. 17:00 t/c “Mols” (1. stāvā pie skatuves) tiks atklāta mozaīku kolekcijas izstāde, ko pēc ukraiņu tautas mākslinieces Marijas Primačenko gleznu fragmentu motīviem, radījuši labdarības projekta “Atvērtā darbnīca” dalībnieki. Izstāde norisināsies līdz 17.septembrim.

Šī gada 26.februārī Kijevas apgabala Ivankovas ciemā tika iznīcināts Marijas Primačenko vēstures un novadpētniecības muzejs. Saistībā ar šo traģēdiju “Mosaic Art Studio in Riga” vadītājs Vadims Verniks iniciēja un organizēja labdarības projektu “Atvērtā darbnīca”. Dalībai projekta bezmaksas meistarklasēs tika pieaicināti visi interesenti, lai dažu dienu laikā no Murano smaltas pašrocīgi darinātu noteiktu Marijas Primačenko gleznas fragmentu mozaīkas tehnikā. Gatavos darbus kā brīvās gribas žestu un kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanas sākotni, kā arī morālam ukraiņu tautas atbalstam paredzēts dāvāt karā nopostītā muzeja atjaunošanai: no visas sirds – Ukrainai.

Vadima Vernika iniciatīvu līdzkuratoru statusā atbalstīja mākslas galeriju “Bazar’t” un “Happy Art Museum” vadītājas Inese Drone un Gaļina Maksimova. Bērnu pasākumi risinājās ar “ArterA Kids Studio” vadītājas Jevģēnijas Aizenas palīdzību.

Savukārt pasākuma ģenerālsponsora vēlme ir palikt nepieminētam.

Pārējie projekta finansiālie sponsori ir t/c “Mols”, “Wood Point”, “Money Express”. Mūs atbalstīja: “Latvijas Finieris”, “Kviller”, “Velve”, “MS Tehnoloģijas”, “Food Union”, “DizainaCentrs”, “ArtFabrics”.

Mozaīkas maratons – labdarības projekts “Atvērtā darbnīca” no 18.jūnija līdz 18.augustam norisinājās t/c “Mols”. Šī projekta ietvaros tika izveidota unikāla mozaīku kolekcija no 63 mozaīkām, kas ietver sevī 43 000 elementus – 62 mozaīku izmērs ir 25×25 cm, bet centrālās mozaīkas izmērs ir 70×50 cm. 160 stundas ilgušā kopdarba laikā tika izlietoti vairāk nekā 100 kilogramu un 55 nokrāsu Murāno smaltas. T/c “Mols” notiekošās izstādes noslēgumā kolekcija dosies nelielā ceļojumā, bet drīz pēc tam tiks dāvāta karā nopostītajam Ivankovas ciema novadpētniecības muzejam.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment