Tiesībsargs valdībai nosūtījis jau ceturto pirmstiesas brīdinājumu, kas saistīts ar vecuma pensijas minimālā apmēra noteikšanu

FOTO: Sputnik / Oksana Dzadan

Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa atklāja, ka tiesībsargs Juris Jansons valdībai ir nosūtījis jau 4. pirmstiesas brīdinājuma vēstuli. Tajā valdībai tiek dota iespēja līdz 2019. gada 1. oktobrim novērst trūkumus, kas tikuši konstatēti, un noteikt vecuma pensijas minimālo apmēru, kādam tam jābūt atbilstoši Satversmei.

Šī jau ir ceturtā pirmstiesas brīdinājuma vēstule, ko tiesībsargs nosūtījis valdībai saistībā ar nabadzības riskam visvairāk pakļauto Latvijas iedzīvotāju tiesību aizsardzību. Gadījumā, ja valdība noteiktajā termiņā trūkumus nenovērsīs, tiesībsargs vērsīsies Satversmes tiesā, uzsvēra Siliņa.

Tiesību akti paredz, ka vecuma pensijas minimālais apmērs nevar būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (SNP), kuram atkarībā no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža tiek piemērots koeficients. Tiesībsarga ieskatā šāds regulējums neatbilst Satversmei no diviem aspektiem – SNP, līdz ar to arī vecuma pensijas minimālais apmērs, ir nepietiekams un noteikumos iekļautā vecuma pensijas minimālā apmēra diferenciācija atbilstoši darba stāžam ir netaisnīga pret cilvēkiem ar garāku darba mūžu.

Tiesībsargs valdībai jau 23.maija vēstulē, kas bija trešais pirmstiesas brīdinājums, ir sniedzis detalizētus argumentus, kāpēc SNP apmērs nav uzskatāms par atbilstošu Satversmei, stāstīja Siliņa, “Tiesībsargs uzskata, ka vecuma pensijas minimālais apmērs kopš 1996.gada nav pienācīgi pārskatīts. Tādējādi jāsecina, ka valsts savu pienākumu – periodiski sekot un pilnveidot sniegtā sociālā nodrošinājuma apmēra pietiekamībai – nav izpildījusi tā, lai Satversmes 109.pantā nostiprinātās tiesības personām būtu reāli īstenojamas”.

Tiesībsarga birojā atzīmē, ka pati valsts Koncepcijā par minimālā ienākuma līmeņa noteikšanu jau ir atzinusi, ka vecuma pensijas minimālais apmērs nav pietiekams.

Vecuma pensijas minimālais apmērs ir no 70,43 eiro līdz 108,85 eiro mēnesī, jeb 2,35 eiro līdz 3,63 eiro dienā, uzsvēra Siliņa. Personām ar invaliditāti kopš bērnības vecuma pensijas minimālais apmērs ir nedaudz lielāks – no 117,39 eiro līdz 181,42 eiro mēnesī, kas ir 3,91 eiro līdz 6,05 eiro dienā.

 

Nākošajā lappusē uzzini, kā var klāties valdībai, ja šīs izmaiņas netiks veiktas
Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment