Trīs jūru iniciatīvas biznesa forumā iezīmē ciešāku reģiona ekonomisko sadarbību ar Ukrainu

20. un 21.jūnijā Rīgā tika aizvadīts Trīs jūru iniciatīvas (3JI) biznesa forums, kurš pulcēja 12 3JI reģiona valstu līderus, iniciatīvas stratēģiskos partnerus, kā arī reģiona un starptautiska līmeņa uzņēmējdarbības un investīciju sektora pārstāvjus.

Atklājot Biznesa forumu, Latvijas Republikas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka šajos apstākļos par ekonomiku nevar runāt atrauti no drošības jautājumiem, tādēļ būtiski kāpināt valstu aizsardzības izdevumus, kas vienlaikus stiprinās arī investoru pārliecību par reģiona attīstības perspektīvām. “Sadarbība Trīs jūru reģionam sniedz jaunas ekonomiskās attīstības iespējas kā arī veido noturīgāku sabiedrību, kas spēj izturēt ārējo spiedienu un agresiju”.

3JI biznesa forumā galvenokārt tika runāts par jaunajiem ekonomiskajiem izaicinājumiem, kurus izraisījis karš Ukrainā. Gan politiskajā gan biznesa līmenī tika panākta vienošanās, ka 3JI valstu savienojamības projektos turpmāk jāiekļauj arī Ukraina. Atbalstu 3JI valstu centieniem pauda arī ASV. “Mēs vēlamies paziņot par 300 miljonu ASV dolāru piešķīrumu Trīs jūru investīciju fondam, tādējādi apliecinot mūsu atbalstu šim reģionam,” tā ASV Starptautiskās attīstības finanšu korporācijas izpilddirektors. Skots A. Natans.

Saistībā ar enerģētikas jautājumiem 3JI valstis tāpat kā visu Eiropas Savienību sagaida daudz jauni izaicinājumi, jo atteikšanās no Krievijas energoresursiem un pāreja uz zaļo enerģiju salīdzinoši īsā laikā radīs virkne sarežģījumu ar ražošanas jaudām un projektu īstenošanas kapacitāti. “Ir daudz dažādu šķēršļu ātrai pārejai uz zaļo enerģiju. Resursu trūkums, traucētas piegādes ķēdes, nepietiekamas ražošanas jaudas. Piemēram, lielākajiem vēja turbīnu ražotājiem ražošanas jaudas ir rezervētas vairākus gadus uz priekšu. Līdz ar to varam teikt, ka finanses nav šī jautājuma lielākais izaicinājums,” tā situāciju raksturoja 3JI Investīciju fonda pārstāvis Džeralds Kohs.

3JI mērķis ir ciešākas savienojamības veidošana starp Eiropas valstīm virzienā no Ziemeļiem uz dienvidiem kā arī investīciju piesaiste ilgtspējīgai enerģētikas, transporta un digitalizācijas sektoru attīstībai.

“Biznesa foruma laikā tika iezīmēti jauni sadarbības koridori sadarbībai transporta un enerģētikas jomās. Līdz ar Krievijai noteiktajām sankcijām Eiropā mainīsies daudzi ekonomiskie procesi. Redzam, ka 3JI valstis ir gatavas ieguldīt straujākai pārejai uz atjaunojamajiem energoresursiem. Latvijas gadījumā mēs runājam par vēja un saules parkiem, kuri jau tuvākajā nākotnē varētu būt nozīmīgs balsts mūsu enerģētiskajai drošībai,” tā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Biznesa foruma noslēdzošajā daļā tika runāts par misiju pieejas principu, kurš palīdz ātrāk ieviest inovācijas un veicina dažādu sadarbības platformu attīstību. Pēc šī principa jau strādā Eiropas Komisija. Misiju pieeja ir izvēlēta arī kā stratēģija Latvijas valsts tēla ieviešanā. Paneļdiskusijā eksperti vienojās, ka labai misijai ir skaidrs virziens un konkrēta sabiedrībai nozīmīga problēma, kas jārisina. Tai jābūt izmērāmai un ierobežotai laikā.

“Laba misija aptver daudzas ieinteresētās puses, un tai jābūt skaidriem mērķiem. Arī neveiksme var būt rezultāts, jo caur neveiksmēm mēs mācāmies. Ja nebūs neveiksmju, var rasties jautājums, vai esam izvirzījuši pietiekami ambiciozus mērķus. Visa pamatā jābūt uz rezultātu vērstai sadarbībai un tā nedrīkst būt piespiedu sadarbībā,” tā misiju pieejas principu komentēja Google Cloud tehniskais direktors Džons Ābels.

Forumā īpašu paziņojumu izteica arī 3JI reģiona valstu ASV tirdzniecības palātu pārstāvji, aicinot stiprināt šo iniciatīvu un izveidot organizācijai patstāvīgu sekretariātu, lai nodrošinātu sadarbības koordināciju ikdienā.

Savukārt Google valdības lietu un sabiedriskās politikas viceprezidents Karans Bhatia paziņoja par 5 miljonu dolāru ziedojumu 3JI valstu sabiedriskajām organizācijām, kuras sniedz ieguldījumu iedzīvotāju digitālo prasmju attīstībā un līdz ar to stiprina visa reģiona konkurētspēju. Viena no organizācijām, kura jau saņem Google atbalstu Latvijā šādu projektu īstenošanai ir Riga TechGirls.

Biznesa forumā bija pārstāvētas tādas finanšu institūcijas kā Starptautiskais valūtas fonds, Eiropas Komisija, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), Eiropas Investīciju banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Japānas starptautiskā sadarbības banka, ASV Attīstības finanšu korporācija, Latvijas Banka, Ziemeļu investīciju banka, 3JI Investīciju fonds, kā arī vairāki nozīmīgi uzņēmumi, kā, piemēram, Amber Infrastrucutre Group, ORLEN, Rolls Royce, Atkins, Google, LMT, Mikrotik, Greenergy u.c.

Nākošo 3JI samitu un biznesa forumu 2023.gadā organizēs Rumānija.

Informācijai

Trīs jūru iniciatīva (3JI) tika radīta 2016.gadā ar mērķi stiprināt ekonomiskās attiecības un attīstīt starpvalstu komunikāciju, infrastruktūru un savietojamību 12 Eiropas Savienības valstu vidū starp Baltijas, Melno un Adrijas jūru.

3JI dalībvalstis: Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

3JI stratēģiskie partneri: Amerikas Savienotās Valstis, Vācija un Eiropas Komisija.

3JI biznesa forumu organizēja LIAA, Ārlietu ministrija un Valsts prezidenta kanceleja.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment