Vecrīgas veikaliņa “Ciku Caku” īpašnieks Geidmanis ar rūgtumu paziņo, ka tas tiek slēgts un paskaidro arī skarbo iemeslu

Pēc trīs gadu smaga darba un neatlaidīgas cīņas par pastāvēšanu, paziņojam, ka ar pirmdienu, 01.10.2018. veram ciet mūsu CIKU CAKU veikalu- leļļu darbnīcu.

Veikalu atvērām tieši pirms 3 gadiem, lai veicinātu mūsu leļļu noietu un atbalstītu to ar latviešu amatniecības un mākslas izstrādājumu pārdošanu. Veikals atrodas vienā no dzīvākajām gājēju ielām Vecrīgā, ir iekļauts starptautiskajos tūrisma ceļvežos, maršrutā RIGA CRAFT ROAD, ko atbalsta Live RIGA un Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Metāla trīsritenis pie veikaliņa durvīm bija kļuvis par vienu no populārākajiem fotografēšanās objektiem un skaistu Rīgas vizītkarti.

Veikala mērķgrupa bija pusmūža un vecāki ārvalstu tūristi, kas novērtē augstvērtīgu roku darbu un tautas mākslu. Lietojām modernu UCS kases un noliktavas uzskaites sistēmu ar svītrkodiem un centīgi maksājam visus nodokļus. Šajos gados 160 500 EUR jeb vidēji 4450 EUR mēnesī esam samaksājuši amatniekiem visā Latvijā, 32 319 EUR dažādos nodokļos un 49 622 EUR par īri.

Pie dubultā uzcenojuma (parastais Vecrīgas uzcenojums ir 100%) klāt pievienotais nodoklis amatniekiem, kas nav PVN maksātāji, iznāk 42% no preces iepirkuma cenas. Graujoši ir arī tas, ka ar 2018. gadu amatniekiem Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāmaksā avansā par nākamo gadu – “valsts drošībai”, ja nu viņi gūs kādus ienākumus. Pēdējā pusgada laikā sajutām, ka tas spiež amatniekus aiziet “pagrīdē” vai vispār pārtraukt darbību nozarē. Vasarā, kad tūristu ir visvairāk, nevarējām nodrošināt veikalu ar precēm, lai iekrātu telpu nomai ziemā. Šī situācija grauj cilvēku morāli un visu tautas mākslas nozari kopumā.

Aicinām Rīgas pašvaldību izveidot Vecrīgā Amatu māju, kā tas jau sen noticis citās Latvijas pilsētās, kur tūristi var apciemot amatnieku darbnīcas un iegādāties viņu darinājumus. Svarīgs ir novietojums tūrisma plūsmas tuvumā un vides pieejamība visu gadagājumu cilvēkiem.
Pirmdien, 1.oktobrī vēl esam veikalā un atdodam atpakaļ amatniekiem preces, otrdien izvācam mēbeles un iekārtojumu. Šajās dienās labprāt tiksimies ar mediju pārstāvjiem uz izstāstīsim par mūsu pieredzi klātienē.

Vairāk informācijas:

CIKU CAKU veikala vadītāja Ieva Dāboliņa T. 26521645, [email protected] ;
Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena T. 26658903, [email protected]

UZZIŅAI:

No mūsu 209 piegādātājiem 148 ir amatnieki un mākslinieki, kas nav PVN maksātāji, kuriem mūsu darbības laikā esam samaksājuši €101731 bez PVN, bet 61 piegādātājiem PVN maksātājiem – kopā €58 479 plus PVN.

Ja ražošanai no piegādātājiem iepērkam materiālus par €100+PVN, bet izveidoto preci pārdodam par €200+PVN, tad mūsu pievienotā vērtība ir €200-€100=€100 un mums par to valstij ir jāmaksā €21 (21% PVN). Savukārt, ja mūsu izejmateriālu piegādātājs nav PVN maksātājs, kādi ir vairums amatnieku, mēs iepērkam par €100 bez PVN, un loģiski būtu pārdot par €100 (iepirkuma cena) plus €100 (mūsu pievienotā vērtība) plus 21% (PVN no mūsu pievienotās vērtības) t.i. 100+100*1.21. Bet PVN likums mūs spiež pārdot par €242 un valstij PVN nodoklī samaksāt €42 (42% no mūsu pievienotās vērtības). Faktiski valsts mūs soda par to, ka atbalstām amatniekus – pārsvarā gados vecus cilvēkus un ģimenes ar bērniem laukos. Aprēķinātais vidējais gada apgrozījums 81% amatnieku bija mazāks par €100.

Trijos darbības gados esam PVN nodoklī samaksājuši €21 363 par “ pievienoto vērtību”, kuru mēs patiesībā neesam pievienojuši. Šī summa būtu pietiekama, lai uzņēmums atpelnītu sākotnējo €17 000 ieguldījumu, un pat nestu peļņu, turpinot dot darbu veikala vadītājai un 209 amatniekiem visā Latvijā, un valstij turpinātu maksāt nodokļus. Tagad ar skumju sirdi slēdzam veikalu ar vairāk kā €5000 lielu PVN parādu.
SIA “Latvju Lietas” īpašnieks Dainis Geidmanis T. 29460667, [email protected]

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment