Zinātnieki Safolkas upju garnelēs atrod kokaīnu

Foto: KING’S COLLEGE LONDON

Zinātnieki, testējot kādas ķimikālijas atrodas upēs, saldūdens garnelēs atraduši kokaīnu. “King ‘s College London” pētnieki sadarbībā ar Safolkas universitāti pārbaudīja 15 dažādas vietas visā Safolkā.

Viņu ziņojumā teikts, ka kokaīns atrasts visos pārbaudītajos paraugos. Garnelēs plaši izplatījās arī citas nelegālas narkotiskās vielas, piemēram, ketamīns.

Pētnieki teica, ka tas ir “pārsteidzošs” atradums. Safolkas universitātes profesors Nics Burijs teica:

“Neskatoties uz to, vai kokaīna klātbūtne ūdensdzīvniekiem ir tikai Safolkas problēma, vai arī tā ir plašāk izplatīta Apvienotajā Karalistē un ārvalstīs, ir nepieciešams veikt turpmāku izpēti. Vides veselība ir piesaistījusi lielu sabiedrības uzmanību ar klimata pārmaiņām un mikroplastmasa piesārņojumu saistīto problēmu dēļ. Tomēr Apvienotajā Karalistē lielāka uzmanība jāpievērš “neredzamā” ķīmiskā piesārņojuma (piemēram, narkotiku) ietekmei uz savvaļas dzīvnieku veselību”.

 

Foto: Profesors Nics Burijs no Safolkas universitātes

Pētījumā, kas publicēts “Environment International”, aplūkota savvaļas dzīvnieku, piemēram, saldūdens garneļu Gammarus pulex, pakļaušana dažādu mikropiesārņotāju iedarbībai.

Pētnieki paraugus vāca no tādām upēm kā Alde, Box, Deben, Gipping un Waveney.

Viņi teica, ka papildu narkotikām, arī aizliegtie pesticīdi un farmaceitiskie līdzekļi ir plaši izplatīti savāktajos garneļu paraugos.

Foto: GEOGRAPH/ROGER JONES

Pētnieki sacīja, ka potenciāls jebkādai ietekmei uz radījumiem esot vairāk mazs. Dr. Leons Beirons no “King ‘s College London” sacīja:

“Šāds regulārs nelegālo narkotiku uzliesmojums savvaļas dzīvniekiem bija pārsteidzošs. Mēs varētu sagaidīt, ka šāda situācija parādīsies tādās pilsētās kā Londona, bet ne mazākos un vairāk lauku sateces baseinos. Pesticīdu klātbūtne, kas Apvienotajā Karalistē jau sen ir aizliegta, rada īpašas grūtības, jo to avoti joprojām ir neskaidri”.

 

Avots: bbc.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment