TD Bank saņem sodu 3 miljardu ASV dolāru apmērā vēsturiskā naudas atmazgāšanas izlīgumā

TD Bank, viens no Kanādas lielākajiem aizdevējiem, ir piekritusi samaksāt vairāk nekā 3 miljardus ASV dolāru un atzinusi savu vainu krimināllietās ASV pēc tam, kad ļāva dažādiem noziedzīgiem grupējumiem pārskaitīt simtiem miljonu dolāru nelikumīgu līdzekļu.

Prokurori apgalvoja, ka banka gandrīz desmit gadus darbojusies ar nepietiekamu aizsardzību pret naudas atmazgāšanu, nerīkojoties pat tad, kad darbinieki ziņoja par acīmredzamiem ļaunprātīgas izmantošanas gadījumiem, piemēram, kad klients katru dienu iemaksāja 1 miljona ASV dolāru skaidrā naudā.

Tagad aizdevējai draud ierobežojumi tās izaugsmei ASV, kā arī līdz šim lielākais naudas sods saskaņā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likumu. TD Bank izpilddirektors paziņoja, ka banka uzņemas “pilnu atbildību” par savām kļūdām.

Bharats Masrani sacīja, ka bankai ir pietiekami finanšu spēki, lai pārvarētu radušos situāciju, un tā veiks “nepieciešamos ieguldījumus, izmaiņas un uzlabojumus, lai izpildītu savas saistības”.

Banka norādīja, ka tas būs vairāku gadu process, taču tā jau ir veikusi dažus pasākumus, lai pārskatītu savu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas programmu, papildinot to ar vairāk nekā 700 jauniem darbiniekiem, kas specializējušies šajā jomā.

“Šī ir sarežģīta nodaļa mūsu bankas vēsturē. Šīs kļūdas notika man kā izpilddirektoram, un es atvainojos visām mūsu ieinteresētajām pusēm,” viņš sacīja ceturtdien. Pagājušajā mēnesī Masrani paziņoja, ka pēc desmit gadu ilgas darbības pie bankas stūres 2025. gada aprīlī dosies pensijā.

TD Bank ir lielākais aizdevējs ASV vēsturē, kas atzinis savu vainu par pārkāpumiem saskaņā ar Banku slepenības likumu, un pirmais, kas atzinis savu vainu sazvērestībā par naudas atmazgāšanu, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Saskaņā ar vienošanos ar regulatoriem ASV mazumtirdzniecības biznesa izaugsmes ierobežojums ir neparasts – tas ir paredzēts tikai smagiem pārkāpumu gadījumiem, piemēram, pirms vairākiem gadiem Wells Fargo atklātajam viltus kontu krāpšanas gadījumam.

Ģenerālprokurors Meriks Garlends paziņoja, ka banka sadarbojas izmeklēšanā un ka ir gaidāma turpmāka individuāla apsūdzība. Preses konferencē, kurā tika paziņots par apsūdzību izvirzīšanu, ASV amatpersonas sacīja, ka banka, kas ir 10. lielākā ASV banka, ir “izsīkusi” savas atbilstības nodrošināšanas programmas, lai gan tā ir augusi.

Līdz 2018. gadam tā nespēja uzraudzīt vairāk nekā 90 % no tās tīklā veiktajiem darījumiem, proti, darbības vairāk nekā 18 miljardu ASV dolāru vērtībā, preses konferencē paziņoja prokurori. Atbilstības trūkumi bija tik labi zināmi bankas iekšienē, ka darbinieki jokoja, ka bankas devīze – “Amerikas ērtākā banka” – ir domāta noziedzniekiem.

Amatpersonas teica, ka viens klients izmantoja TD Bank, lai atmazgātu vairāk nekā 470 miljonus ASV dolāru, kas iegūti no kaitīgām vielām, veicot lielus skaidras naudas noguldījumus un uzpērkot darbiniekus ar dāvanu kartēm. Šī shēma ļāva vielu lietotāju maksājumiem nonākt atpakaļ nelegālos tīklos Meksikā un Ķīnā.

Amatpersonas norādīja, ka citā shēmā piedalījās pieci bankas darbinieki, kuri palīdzēja izsniegt desmitiem bankomātu karšu, tādējādi atvieglojot nelikumīgu līdzekļu pārskaitīšanu uz Kolumbiju 39 miljonu ASV dolāru apmērā.

TD ir sestā lielākā banka Ziemeļamerikā pēc aktīvu apjoma un apkalpo vairāk nekā 27,5 miljonus klientu visā pasaulē.

Ceturtdien paziņotais izlīgums ietvers ārējas uzraudzības periodu. Sankcijas ietver 1,8 miljardus ASV dolāru Tieslietu departamentam un 1,3 miljardus ASV dolāru Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīklam, kā arī maksājumus citiem regulatoriem, tostarp Valūtas kontroliera birojam un Federālajai rezervju sistēmai. Pēc šīs ziņas akciju vērtība samazinājās par vairāk nekā 5 %.

Leave a Comment