Ādažos un Pāvilostā skatāma ceļojošā fotoizstāde “Baltijas dziļjūra”

Šī gada 10.oktobrī plkst.15.00 Ādažu bibliotēkā (Gaujas iela 27B, Ādaži) Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) atklās ceļojošo fotoizstādi “Baltijas dziļjūra”. Izstādē izvietotie darbi ļauj tuvumā aplūkot Baltijas jūras pārsteidzošo dzīļu krāšņumu, tās augus un dzīvniekus. Izstāde būs skatāma Ādažos līdz 31.oktobrim.

Projekta vadītāja Ilze Sabule atklāj, ka “nav daudz cilvēku, kas savām acīm redzējuši šādus Baltijas jūras skatus, kādus izrādām izstādē. Šādus tuvplānus, kas fiksēti dziļāk par 25 metriem, iespējams, redzējuši tikai jūras pētnieki un profesionāli nirēji. Lai sniegtu iespēju aplūkot jūras pasauli plašākam cilvēku lokam, izstāde ceļos pa visu Latviju”.

Projekta LIFE REEF (projekts) radītā fotoizstāde “Baltijas dziļjūra” iepazīstina ar svešzemju invazīvajām sugām – Ķīnas cimdiņkrabi un apaļo jūrasgrunduli, arī ar laukakmeņiem, kas apauguši ar Ziemeļu ēdamgliemenēm un jūraszīlēm, taukzivi, jūras dzeloņgalvi, pleksti, četrragu buļzivi, ar zemūdens skābekļa ražotāju sārtaļģes un ūdens dzidrības veicinātāju – gliemeni un jūraszīli, kā arī ar ausaino aurēliju, kas ir Baltijas jūrā visbiežāk sastopamā medūza.

Tālāk ceļojošā izstāde dosies uz Pāvilostu, kur visu novembri būs skatāma Pāvilostas bibliotēkā (Dzintaru iela 73, Pāvilosta). Pieteikties izstādes eksponēšanai savā pašvaldībā, bibliotēkā, muzejā vai izstāžu zālē vēl var ikviens, rakstot [email protected] vai zvanot pa tālruņa numuru 29123431.

Pārvalde projektu LIFE REEF jeb “Jūras aizsargājamo biotopu izpēte un nepieciešamā aizsardzības stāvokļa noteikšana Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā” īsteno kā vadošais partneris sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu “BIOR” un Latvijas Hidroekoloģijas institūtu.

Projekta laikā Baltijas jūras akvatorijā plānots kartēt un izpētīt ES nozīmes īpaši aizsargājamos jūras biotopus Smilts sēkļi jūrā un Akmeņu sēkļi jūrā 4116 kvadrātkilometru platībā, kā arī izstrādāt zinātniski pamatotus ieteikumus piekrastes zvejas regulēšanai. Plašāka informācija par projektu pieejama vietnē reef.daba.gov.lv.

Informācija atspoguļo tikai projekta LIFE REEF īstenotāju redzējumu. Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra nav atbildīga par šeit sniegtās informācijas iespējamo izmantojumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment