Alkohols turpina postīt smadzenes vēl ilgi pēc dzeršanas atmešanas

Zinātnieku komanda no Spānijas, Vācijas un Itālijas secinājusi, ka neskatoties uz to, ka pēdējā alkohola pilīte izdzerta jau sen, alkohola iedarbība rada postu smadzenēs vēl pāris nedēļas pēc atmešanas.

Pēc tam, kad zinātnieki bija izpētījuši alkohola radītās izmaiņas smadzeņu baltajā vielā, tika atklāts, ka nervu šūnas smadzenēs turpina sabrukt pat sešas nedēļas pēc tam, kad cilvēks ir nolēmis sākt atturēties no grādīgo dzērienu lietošanas. Pētījuma vadītājs, Barselonas universitātes profesors Santjago Kanals pārsteigti sacīja:

“Neviens nespēja noticēt, ka, pilnībā atturoties no alkohola, tā radītie bojājumi smadzenēs progresēs”.

 

Pētījumā tika iesaistīti 90 vīrieši, kas tika ievietoti slimnīcā pēc pārmērīgas alkohola lietošanas. Pētot  magnētiskās rezonanses tomogrāfijas attēlus, zinātnieki novēroja, ka ka deģenerācijas procesi turpinās, neskatoties uz to, ka vīrieši jau vairākas nedēļas nebija iedzēruši ne pilītes alkoholisko dzērienu.

Lai gūtu labāku izpratni, papildu eksperimentam ar vīriešiem, tika veikts eksperiments ar žurkām. Alkohola dēļ visvairāk cieta smadzeņu saiklis, kas ir nervu tilts starp puslodēm, un hipokamps, kas atbild par emocijām, ilgtermiņa atmiņu, apmācību. Pārmērīgi liela alkohola lietošana samazina hipokampu, kā rezultātā rodas atmiņas traucējumi.

Avots: jauns.lv

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment