Arhitekti plāno ugunsgrēkā iznīcināto Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu aizvietot ar peldbaseinu

FOTO: Miysis
FOTO: Miysis

Katedrāle kļūtu pašpietiekama, ražojot vairāk enerģijas nekā patērējot, izmantojot īpašu ar saules enerģiju darbināmu kristāla stiklu, kas darbinātu ēku. Jebkura atlikusī enerģija varētu tikt izdalīta netālajām ēkām par brīvu, teica A. Kallebauts.

Pie katedrāles varētu rīkot iknedēļas zemnieku tirdziņu siltumnīcu jumta iekšpusē izaudzētajiem augļiem un dārzeņiem. Citi ir ieteikuši parku vai terasi, vai pat mežu kopā ar līdzenu vai vitrāžu vai metāla smaili.

Britu arhitekts Normans Fosters ierosināja piramīdveida spāri kristāla un nerūsējošā tērauda krāsā.

Arhitekts Aleksandrs Čeisangs, kurš projektējis priekšlikumu par stikla smaili, teicis: “Mums nav pienākums pārbūvēt identiski.”

Taču kultūras mantojuma eksperti pieprasa, lai dizainparaugi vairāk atbilstu periodam, kurā tie sākotnēji tika būvēti.

Florians Renuči galvenais meistars eksperimentālajā viduslaiku būvlaukumā Guedelonā Burgundijā, uzskata, ka katedrāle būtu jāatjauno un varētu tikt atjaunota tāda, kāda tā bija. Viņš teica:

“Notre Dame restaurācijai būtu jārespektē tā laikmeta tehnika, kurā tā tika būvēta, ar cieņu pret vispārējo gotisko harmoniju, kas rodas no cilvēkiem, kas to būvēja, un to izmantoto materiālu, akmens, koka, dzelzs un stikla apvienojuma. Mums ir jāciena šī darba gars. Gotikas periods arhitektūrā bija augsts punkts, ja mēs to izdarīsim pareizi, tas ilgs vēl 1000 gadu.”

Avots: metro.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment