Arhitekti plāno ugunsgrēkā iznīcināto Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu aizvietot ar peldbaseinu

FOTO: Ulf Mejergren Architects

Arhitekti, kas cīnās par uzvaru Parīzes Dievmātes katedrāles sagrautā jumta pārprojektēšanā, nākuši klajā ar inovatīvu aizstājēju – gigantisku jumta peldbaseinu.

Pagājušā mēnesī Parīzes Dievmātes katedrāle, kas iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojumā, bija redzama liesmās, slavenā svētnīca sabruka liesmās un milzīgos, melnos dūmu mākoņos. Uguns burtiski izķidāja vēsturisko ēku, pilnībā sabojājot jumtu un atstājot parīziešus šokā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolīja piecu gadu laikā atjaunot katoļu katedrāli “vēl skaistāku”, neskatoties uz milzīgajiem iznīcības mērogiem. Viņš pagājušajā mēnesī tikās ar Francijas premjerministru Edouardu Filipu, kurš vēlāk izsludināja starptautisku konkursu arhitektiem, lai atjaunotu katedrāli.

FOTO: Ulf Mejergren Architects
FOTO: Vincent Callebaut Architectures
FOTO: Vincent Callebaut Architectures

Misters Filipe norādīja, ka konkursa mērķis ir “piešķirt Parīzes Dievmātes katedrālei iespēju pielāgoties mūsu laika tehniskajiem paņēmieniem un izaicinājumiem”. Jau iesniegti vairāki mūsdienīgi ierosinājumi smailes atjaunošanai.

Bet Stokholmā bāzētā kompānija Ulf Mejergren Architects (UMA) bendē noteikumus – par spīti opozīcijai no tradicionālistiem, kuri vēlas 12. gadsimta gotisko katedrāli uzbūvēt tādu, kāda tā bija pirms postošā ugunsgrēka. Viņi projektējuši lielu šķērskoka baseinu, kas nosegtu visu jumta laukumu. UMA medijam “The Guardian” stāstīja:

 

“Katedrāle, mūsuprāt, nav izolēta sala pilsētā, tā pieder pilsētai.”

 

Nedēļu pēc ugunsgrēka 15. aprīlī franču firma Studio NAB ierosināja milzīgu siltumnīcas jumtu, kas nāks ar dravu, lai nomitinātu 180 000 bišu, kas pārcieta postošo ugunsgrēku, neskatoties uz to, ka tās atradās uz jumta.

Līdzīgs dizains nācis no godalgotā franču arhitekta Vinsenta Kallebauta, kurš projektējis videi draudzīgu ēku ar acīgu izliektu spāru.

 

Nākošajā lappusē lasi citas inovatīvas idejas, kuras ieteikuši dažādi arhitekti

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment