Beidzot atcelti īpaši stingrie Covid-19 ierobežojumi; kas no šodienas principā mainās?

Sabiedriskajā transportā spēkā paliks iepriekš noteiktie drošības pasākumi – ārkārtējās situācijas laikā sabiedriskajā transportā pakalpojumi tiek nodrošināti nedrošajā jeb “sarkanajā režīmā” – lai pakalpojumus saņemtu nav nepieciešams Covid-19 sertifikāts. Tāpat paliek spēkā iepriekš noteiktais, ka valstspilsētām ir iespēja organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus daļēji drošajā režīmā bez salona ietilpības ierobežojuma.

Sporta treniņu un amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem ar Covid-19 vakcinācijas/izslimošanas sertifikātu iekštelpās jāparedz ne mazāk kā 15 kvadrātmetriem vienam apmeklētājam. Drīkst piedalīties līdz 20 dalībniekiem grupā gan telpās, gan ārā. Plūsmas nedrīkst pārklāties. Bez Covid-19 sertifikāta iespējamas tikai individuālas nodarbības, individuāli treniņi ārā. Piepildījums ģērbtuvēs nepārsniedz 25%.

Tikmēr kultūras pasākumos var piedalīties ar Covid-19 sertifikātu un personalizētām biļetēm. Bērniem no 12 gadiem jāuzrāda vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veikta skrīninga testu.

Savukārt attiecībā uz privāto pulcēšanos noteikta prasība, ka iekštelpās, neievērojot mājsaimniecību skaita principu, iespējams satikties līdz desmit cilvēkiem, savukārt ārā – 20.

Lai plašsaziņas līdzekļu raidījumu skatītājiem nodrošinātu nepārprotamu un viegli uztveramu informāciju, plašsaziņas līdzekļu raidījumu veidošanas laikā to dalībniekiem no šodienas būs atļauts nelietot sejas maskas, tādējādi nodrošinot skatītājiem arī neverbālo informāciju un atvieglojot informācijas uztveri cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, paredz valdībā iepriekš apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Ziņo portāls – nra.lv

Plašsaziņas līdzekļu raidījumi var tikt veidoti tikai epidemioloģiski drošā vidē – nodrošinot, ka raidījuma dalībniekiem un raidījuma veidošanā iesaistītajiem plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem ir derīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai tā pārslimošanas sertifikāts un tiek ievēroti visi normatīvajā regulējumā noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Raidījuma dalībnieki maskas var nelietot, ja raidījumā piedalās ne vairāk kā 20 dalībnieki, neskaitot raidījuma veidošanā iesaistītos plašsaziņas līdzekļu darbiniekus, un studijā tiek nodrošināta telpu ventilācija ar mehāniskās ventilācijas sistēmu vai dabīgo ventilāciju, paredz valdībā pieņemtie noteikumi.

Arī pēc stingro ierobežojumu beigām no šodienas darbinieki klātienē varēs strādāt tikai ar darba devēja norīkojumu. Tostarp nosacījumi paredz, ka visi darba devēji organizē darbu tā, lai klātienē darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki, kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā.

Darbinieki klātienē darba vietā varēs atrasties tikai ar darba devēja norīkojumu un, ierodoties darba vietā, viņiem būs jāapliecina, ka nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju un nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju, kā arī nav zināms, ka pēdējo 10 dienu laikā bijis tiešs kontakts ar Covid-19 inficētu personu.

Savukārt darbinieki, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, līdz 15.decembrim darba telpās drīkstēs atrasties tikai ar derīgu Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāks par 72 stundām, un kas ir negatīvs. Ziņo portāls – nra.lv

Lasi vēl: Superīga ziņa, WhatsApp būs jauna funkcija, ko gaidīja daudzi

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment