Dubultos atklāta Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras kokgriezuma dekoru izstāde “Trausli/Fragile”

No 10.oktobra Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā (Pils ielā 1 Dubultos) aplūkojama ekspozīcija Trausli/Fragile. Tā stāsta par Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras kokgriezuma dekoriem jeb koka mežģīnēm, akcentējot šī pagātnes mantojuma trauslumu.

Jūrmalas koka arhitektūras raksturīgo iezīmi – kokgriezuma dekorus, to rotājošās funkcijas un vizuālās līdzības dēļ mēdz dēvēt par koka mežģīnēm. Šīs dekoratīvās būvdetaļas Jūrmalas vēsturiskajā arhitektūrā tika plaši izmantotas jau no 19. gs. 2. puses, ēkas pielāgojot peldviesu uzņemšanai. Kokgriezumiem dekorētas dzegas, konsoles, logu aplodas un zelmini arī pavisam vienkāršas celtnes spēja padarīt pievilcīgas, piešķirot kūrortam nepieciešamo viegluma un greznuma iespaidu. Vēl šodien Jūrmalas ielas ar kokgriezumiem rotātajām ēkām ir kā galerijas, kas atspoguļo aizgājušo laikmetu stilu un modes tendences.

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra kokgriezuma dekoru kolekcijas ekspozīcija iepazīstina ar būvdetaļām, kas vairāk nekā pirms simts gadiem veidotas no klimatiski piemērotā un plaši pieejamā vietējā materiāla – egles un priedes. Tās ir amatnieku roku darbs, un kā var pārliecināties ekspozīcijā – nav divu identisku rotājumu. Tomēr, kaut gan no koka, šīs mežģīnes ir trauslas, jo pakļautas laika un cilvēku iedarbībai. Pirms simts gadiem darināto dekoratīvo kokgriezumu unikalitāte īpaši izceļas, salīdzinot ar šodienas lāzergriezuma tehnikā veidotajām seno ornamentu replikām – 21. gs. mehāniskajām mežģīnēm.

Ēka, kurā ekspozīcija iekārtota, ir 1879.gadā celtā villa Bellevue, izcils Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras paraugs. Izstādes dizaina autore arhitekte Līga Gaile, ekspozīciju veidojusi, akcentējot koka dekoru līdzību mežģīnēm. Apmeklētāji vienā no ēkas plašajām verandām var nesteidzīgi pāršķirstīt grāmatas par Jūrmalas arhitektūru.

Trausli/Fragile ir kā starta platforma izglītojošiem projektiem un lekciju cikliem, kas popularizē Jūrmalas unikālo koka arhitektūru.

Izstāde atvērta apmeklētājiem pirmdienās no plkst.10.00 – 17.00, bet no otrdienas līdz piektdienai no plkst.10.00 – 16.00, iepriekš apmeklējumu piesakot pa tālruni 62001010 vai rakstot [email protected] Ieeja – bez maksas.

Uzziņai

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs dibināts 2021.gada septembrī un tā darbības lokā ietilpst kultūrvēsturiskā mantojuma aizsardzība un popularizēšana, vēsturisko pieminekļu un dekoratīvo skulptūru pilsētvidē uzturēšana, kā arī jaunu dizaina objektu izveide.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment