ES elektrisko automobiļu pārdošanas apjomi samazinās: lielākais pārdošanas apjomu kritums Vācijā

Saskaņā ar Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) nesen publicētajiem datiem jūlijā reģistrēto elektromobiļu skaits Eiropas Savienībā samazinājās par 10,8 %.

Jūlijā kopumā tika pārdoti 102 705 elektromobiļi, un to tirgus daļa samazinājās līdz 12,1 % salīdzinājumā ar 13,5 % tajā pašā mēnesī pagājušajā gadā.

Eiropas Savienības vieglo automobiļu reģistrācijas skaits jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājās par 0,2 % – līdz 852 051 vienībai, atklāja ACEA. Tas bija otrais mēnesis pēc kārtas, kad bija vērojams pieaugums, lai gan tas bija daudz mazāks nekā jūnijā, kad pieaugums sasniedza 4,3 %.

Septiņos mēnešos līdz jūlija beigām automobiļu reģistrācija salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājās par 3,9 %, kopumā sasniedzot vairāk nekā 6,5 miljonus pārdoto automobiļu, no kuriem 12,5 % no kopējās tirgus daļas veidoja elektrisko automobiļu reģistrācija.

Galvenās valstis, kas jūlijā veicināja izaugsmi, bija Spānija, kur reģistrēto automobiļu skaits palielinājās par 3,4 %, un Itālija, kur reģistrēto automobiļu skaits pieauga par 4,7 %. Vācijā reģistrēto automobiļu skaits samazinājās par 2,1 %, bet Francijā – par 2,3 %.

Vācijā jūlijā reģistrēto elektrisko transportlīdzekļu skaits samazinājās par 36,8 %. Viens no pārdošanas apjomu krituma iemesliem Vācijā bija tas, ka valdības finansiālie stimuli elektrisko automobiļu iegādei ir palēninājušies, kas nozīmē, ka daudziem pircējiem automobiļu izmaksas joprojām ir pārāk augstas.

Turpretī Nīderlandē reģistrēto elektromobiļu skaits palielinājās par 8,9 %, savukārt Beļģijā jūlijā reģistrēto elektromobiļu skaits pieauga par 44,2 %. Arī Francijā reģistrēto elektromobiļu skaits palielinājās par 1 %.

Tomēr ar šo valstu uzlabojumiem elektromobiļu reģistrācijas jomā joprojām nebija pietiekami, lai kompensētu Vācijas sniegumu.

Gada pirmajos septiņos mēnešos Eiropā tika reģistrēti 815 399 jauni elektromobiļi.

Sekojot tai pašai tendencei, jūlijā arī Eiropā reģistrēto plug-in hibrīdautomobiļu pārdošanas apjomi samazinājās par 14,1 %, lai gan Vācijā reģistrēto automobiļu skaits pieauga par 3,2 %. Plug-in hibrīdautomobiļi 2024. gada jūlijā veidoja 6,8 % no kopējā automobiļu tirgus, pārdodot 57 679 vienības. Tas bija neliels kritums salīdzinājumā ar 7,9 % tirgus daļu pagājušā gada jūlijā.

Arī hibrīdaelektrisko automobiļu pārdošanas apjomi jūlijā palielinājās par 25,7%, pārdodot aptuveni 273 003 vienības. Spānijā hibrīdaelektrisko automobiļu pārdošanas apjoms palielinājās par 31,5 %, savukārt Itālijā tika reģistrēts 17,4 % pieaugums. Vācijā bija vērojams 22,4 % pieaugums, savukārt Francijā hibrīdelektrisko automobiļu pārdošanas apjoms palielinājās par 47,4 %.

 

Leave a Comment