Gaidāma karstāka vasara nekā ierasts? Uzzini, ko vēsta prognozes

“Copernicus”, kas ir Eiropas Savienības programmas, ir apkopojusi informāciju par ilgtermiņa prognozēm 2019. gada vasarai visā Eiropā. Kopumā, tai skaitā arī Latvijā, vasara solās būt siltāka nekā esam raduši.

Turpmākos četrus mēnešus gaidāma pazemināta Atlantijas ciklonu aktivitāte Ziemeļeiropā. Tas nozīmē, ka gaidāms augstāks atmosfēras spiediens un biežāki saulaina un karsta laika periodi, tā liecina dažādu Eiropas meteoroloģijas dienestu prognozes.

Karstums un nokrišņu daudzums

Apkopojot prognozes, izskatās, ka gaidāmās vasaras gaisa temperatūra gan Latvijā, gan pārējā Eiropā, būs augstāka par normu. Nokrišņu daudzuma prognozes karstajā laika periodā gan nav viennozīmīgas. Vidējā nokrišņu daudzuma prognoze ir tuvu ilggadējam vidējam rādītājam, ziņo portāls jauns.lv.

Sinoptiķi grib vērst sabiedrības uzmanību uz to, ka ilgtermiņa prognozes nav uzticamas. Viņi atgādina, ka nebija  nedz 2017.gada plūdi, nedz 2018.gada sausums, nedz prognozes par aukstumu, kam vajadzēja būt aizvadītās ziemas otrajā pusē.

Tā kā aizvadītajā gadā reģistrēta novērojumu vēsturē augstākā ūdens temperatūra un augstākais ūdens līmenis Pasaules okeānā, okeāns veicinās straujāku temperatūras paaugstināšanos uz sauszemes. Tālāku sasilšanu jau izraisīs ogļskābās gāzes koncentrācijas paaugstināšanās un ledāju apjoma samazināšanās.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) brīdina par jauniem gaisa temperatūras rekordiem, jo pēdējie četri gadi ir bijuši siltākie vēsturē.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka pērn vasara sasniegusi sausuma rekordu, kā arī tā ir bijusi viena no siltākajām.

Avots: jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment