Galīgajā lasījumā Saeima atbalsta priekšlikumu izmaiņām Ieroču aprites likumā, kas ļaus 16-gadīgiem izmantot ieroci medībās

Danas Reizniece-Ozola piebilda, ka mēs atšķiramies no citām Skandināvijas valstīm, kur nepilngadīgajiem ir atļauts lietot ieročus medībās, jo Latvijā ir ir salīdzinoši liela likumnepaklausība. Tas ir novērojams dažādos nepilngadīgo pārkāpumos, piemēram, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, arī fakts, ka 321 mednieks pērn, likuma pārkāpšanas dēļ, ir zaudējis tiesības nēsāt ieroci.

Savukārt deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) atbalstīja priekšlikumu nepilngadīgajiem izmantot medībās šaujamieročus, tādējādi iepazīstot latviešu klasisko literatūru. Viņš piebilda, ka mūsdienās skolā ir novērojama smaga vīriešu diskriminācija, un notiekot “jauno cilvēku, vīriešu dzimtes feminizācija”.

Deputātu viedokļi ir dažādi, piemēram, Jānis Ādamsons no “Saskaņas” argumentēja, ka neizprot, par ko vispār ir šīs debates, norādot, ka bieži vien medības esot vienīgais, kas jauniešus notur Latvijā, savukārt Ivars Zariņš (S), aicināja deputātus neatbalstīt šo priekšlikumu, piebilstot, ka, lai iemācītos rīkoties ar ieroci, nav jānogalina.

Bijusī Satversmes tiesas tiesnese, kādreizējā Saeimas deputāte un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore Ilma Čepāne atzīst, ka publiski nav pieejama pietiekami labi argumenti par to, kāda ir ieroču un medību ietekme uz pusaudžiem. Arī Valsts Kontrole portālam Delfi.lv atzina, ka Ieroču aprites likumā plānotajās izmaiņās nav pietiekama ietekmes izvērtējuma:

“Pret normu argumentē arī Veselības ministrija (VM), tiesībsargs un nevalstiskās organizācijas. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas kompetencē ir nodrošināt to, lai likuma izmaiņas nebūtu sasteigtas, bet rūpīgi izvērtētas un pamatotas,” bilst Valsts Kontroles pārstāvis Reinis Grāvītis.

Ceturtdien Saeimas atbalstītajā jaunajā Ieroču aprites likumā arī tiek paredzēts, ka ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju, 10 gadīgi bērni varēs izmantot peintbola ieročus, kas pēc ārējā izskata neatveido rūpnieciski ražotus ieročus un kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, un ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju no 16 gadu vecuma varēs izmantot peintbola ieročus, kas pēc ārējā izskata neatveido rūpnieciski ražotus ieročus un kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, ziņo portāls Delfi.lv.

Likums stāsies spēkā, kad Valsts prezidents to izsludinās un publicēs.

Avots: delfi.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment