Kas tiks atlaists – Rīgas dome vai Saeima?

FOTO: db.lv

Trešdien portālā Delfi.lv tika ziņots, ka Tieslietu un Finanšu ministrijas saskaņojušas likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) likumprojekta autore apstiprināja, ka ir saņemti Tieslietu un Finanšu ministrijas saskaņojumi. Kā ziņots, VARAM valdībā ir iesniegusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

19. decembrī portāls Delfi.lv ziņo par Nila Ušakova vēršanos Satversmes tiesā gadījumā, ja likumdevējs atbalstīs likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Kaspars Gerhards izteicās, ka neredz pamatu atlaist Rīgas domi: “Pašlaik man nav uz rokām dokuments, kas būtu sagatavots tiesisks akts, lai atlaistu Rīgas domi, ko es varētu virzīt tālāk”. Vairāku gadu garumā ministrija vērtē Rīgas domes darbības, taču Rīgas mērs iesaka Gerhardam pieturēties pie pozīcijas neatlaist Rīgas domi. Pēc tam Gerhards izteicās izskatīt Rīgas domes atlaišanu. Situācijas izvērtēšanas rezultāts varētu būt divējāds – atlaist mēru, ja viņš nav gana labi uzraudzījis “Rīgas satiksmes” valdes darbu, vai arī atlaist Rīgas domi kopumā, ja tās organizācija ir ļāvusi “notikt nebūšanām”, raksta Delfi.

Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka šis likumprojekts ir balstīts nevis uz tiesiskiem, bet gan politiskiem apsvērumiem ar nepamatotiem faktiem: “Tas tiks apstrīdēts Satversmes tiesā. Ir bijuši precedenti, kad esam uzvarējuši Satversmes tiesā. Ja Saeima pieņems antikonstitucionālu lēmumu, vajadzētu skatīt jautājumu par pašas Saeimas atlaišanu,” teica Ušakovs.

Ušakovu uztrauc pagaidu administrācijas vadītāja Aivara Draudiņa amata ieņemšanu pēc Rīgas domes atlaišanas. Rīgas mērs skaidroja, ka: “Draudiņš vairākkārt ir pieķerts koruptīvās darbībās, interešu konflikta situācijā, viņam ir garš saraksts ar dažādiem skandāliem un tiesu procesiem. [..] Vadot Rīgas domes Vides komiteju, viņa reputācija bija tik slikta, ka pat viņa paša partijas biedri neriskēja viņu iekļaut nākamo vēlēšanu sarakstā. Bet tagad šis cilvēks raksta likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu un pretendē pārvaldīt galvaspilsētu.”

Otrdien, 18. decembrī Māris Kučinskis (ZZS) neiekļāva valdības darba kārtībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu un nākošā valdības sēde notiks nākošgad.

Avots: delfi.lv

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment