30 gadu garumā deficīts Rīgas ielās drīz būs sasniedzis vienu miljardu eiro

 

Foto: LETA

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins atklāj šī brīža katastrofālo Rīgas ceļu  stāvokli un to, cik lieli līdzekļi būtu jāiegulda, lai pilnībā uzlabotu galvaspilsētas ielu kvalitāti.

Portālā delfi.lv bijušais uzņēmuma “Rīgas satiksme” valdes loceklis Emīls Jarkins ziņo, ka jau 30 gadu garumā nav bijis pietiekami daudz līdzekļu ceļu infrastruktūrā, līdz ar to, līdz pat šai dienai šo 30 gadu garumā deficīts Rīgas ielās drīz būs sasniedzis vienu miljardu eiro.

Investīcijas nepieciešamas ne tikai ielu uzlabošanai, bet arī lietus kanalizācijas sistēmas sakārtošanai. Papildu milzīgajai summai ceļu labiekārtošanai, vismaz 200 miljoni eiro nepieciešami, lai atjaunotu lietus kanalizācijas vietās, kur tās nepilnīgi pilda savas funkcijas un ir novecojusi un lai tās ierīkotu vietās, kur nekad nav bijušas.

Jakrins stāsta, ka Latvijā kopumā investīcijas nav bijušas tik lielas, cik vajadzētu, taču pēdējo gadu laikā situācija ir uzlabojusies. Rīga ceļu infrastruktūrā gadā iegulda ap 20 miljoniem eiro, taču tas nav pietiekoši, lai pilnībā atjaunotu ceļus. Katru gadu paliekot kādam ieplānotam ceļam nepabeigtam vai pat neiesāktam, tas pasliktina savu stāvokli, un šī seguma labošana tiek atlikta uz nākošo gadu, kas rada papildu nepieciešamo līdzekļus ceļu infrastruktūrā.

Vairāki simti ceļu Rīgā ir palikuši bezseguma vai grants seguma: “”Ņemot vērā mūsdienu tendences un arī normatīvos aktus, šādas ielas vairs netiek taisītas kā agrākajos laikos, kad uzbēra granti un uzklāja asfaltu, bet, ja tiek taisīts, tad tiek taisīts pamatīgi – ar pilnu tehnoloģisko procesu, izveidojot arī lietus kanalizāciju, trotuārus, apgaismojumu. Līdz ar to, vai tā ir iela centrā vai iela nomalē, izmaksas ir gandrīz vienādas.”

Amatpersona komentēja korupcijas lietu “Rīgas satiksmē” apgalvojot: “Man ar šiem iepirkumiem nav bijis ne mazākās saistības.” Jakrins neko nav zinājis par iespējamiem pārkāpumiem “Rīgas satiksme” iepirkumos, jo tie veikti jau pirms viņa darba sākšanas uzņēmumā.

“Rīgas satiksmes” valdes locekļi, tai skaitā arī Jakrins, atkāpušies no saviem amatiem. Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs laikrakstam stāsta, ka neplāno otru reizi kāpt tajās pašās kurpēs, viņam jau ir plāni par to, kur un ko strādāt turpmāk.

Kā pirms tam izziņojis portāls Delfi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim “Rīgas satiksmes” veiktajiem iepirkumiem – par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Avots: delfi.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment