Latvija seko Igaunijas piemēram un lūgs cilvēkiem sapirkt pirmās nepieciešamības lietas krīzes situācijām

Latvijā, tāpat kā Igaunijā, cilvēki tiks aicināti sagatavot ēdiena un pirmās nepieciešamības lietu rezerves nedēļai uz priekšu, lai sabiedrība būtu nodrošinājusies krīzes situācijām. Janvārī valdība akceptēja, ka par to būs atbildīga Aizsardzības ministrija. Ir jau izveidota speciāla grupa, kas šo uzraudzīs.

Portāls Runā Bildes jau pirms tam ziņoja, ka Igaunijas valdība nolēmusi, ka cilvēkiem jāsagatavo pirmās nepieciešamības lietas un pārtika vismaz nedēļai uz priekšu brīdim, ja pienāks krīzes situācija. Tika aprēķināts, ka četru cilvēku ģimenei šāds izdzīvošanas komplekts izmaksā 260 eiro. Latvijas valdība ir ņēmusi piemēru no Igaunijas un ir nolēmusi rīkoties tāpat.

Visas nepieciešamās lietas rezervēm krīzes gadījumā tiks izstrādātas Aizsardzības ministra vadībā. Portālu jauns.lv Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze pastāstīja, ka mūsdienās ir jāņem vērā drošība un pasaulē notiekošais, tāpēc Aizsardzības ministrija rosinājusi visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu visā Latvijā. Gnēze teica, ka viens no būtiskākajiem civilās aizsardzības sistēmas elementiem ir cilvēku apgāde ar pirmās nepieciešamības precēm un pārtiku mirklī, ja pienāks krīzes situācija.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja stāsta:

“Pašreiz iedzīvotāju apgādi krīzes situācijās regulē Ministru kabineta 2007. gada 28. augusta noteikumi Nr. 585 “Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā” un 2015. gada 22. decembra noteikumi Nr. 755 “Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm valsts apdraudējuma gadījumā”, kuri ir attiecīgi Zemkopības ministrijas un Ekonomikas ministrijas atbildībā. Tomēr minēto noteikumu izpildei nav piešķirts nepieciešamais finansējums, tādēļ šīs normas, kas nosaka, ka valsts nodrošina pilnībā pārtiku un pirmās nepieciešamības preces visiem iedzīvotājiem, pagaidām ir tikai deklaratīvas un sistēma eksistē tikai “uz papīra”.”

Ne tikai Igaunija, bet arī Somija un Zviedrija ir pieņēmušas lēmumu, ka cilvēkiem jāveido uzkrājumi, lai būtu sagatavoti neparedzētiem krīzes gadījumiem. Aizsardzības ministrija uzskata, ka Latvijai ir jāseko šo valstu piemēram. Šī gada sākumā Ministru kabinetā tika atbalstīts Aizsardzības ministrijas informatīvais ziņojums par visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanas nepieciešamību, kas ietver izveidot nepieciešamo lietu sarakstu, kas būs jāizziņo Latvijas iedzīvotājiem, lai laicīgi sagatavotu nepieciešamos krājumus krīzes situācijai.

Nākošajā lappusē lasi, ka ir jābūt ārkārtas gadījumu somā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment