LBAS atbalsta LVSADA streika prasības

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ir nosūtījusi atbalsta vēstules Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku (LVSADA) streika prasībām LR Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, veselības ministram Danielam Pavļutam, LR Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un Saeimas frakcijām.

LBAS atbalsta LVSADA streika prasības: “Ministru kabineta 28.08.2018. noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 153. punktā noteiktie ārstniecības personu mēneša vidējās darba samaksas apmēri (ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem – 1862 euro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem – 1117 euro, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – 745 euro) ar 2022.gada 1.janvāri tiek palielināti ne mazāk kā par 10% visām ārstniecības personām.”

LBAS atbalsta LVSADA organizēto brīdinājuma streiku šī gada 27. un 28.septembrī, kā arī protesta akciju pie Ministru kabineta ēkas 27.septembrī.

LBAS neatbalsta jauno darba samaksas modeli ārstniecības personām. Pieņemot šo modeli, valdība ir būtiski pasliktinājusi mediķu darba samaksas nosacījumus.

LBAS atgādina, ka Ministru kabinets 2017. g. 7.augustā apstiprināja rīkojumu Nr. 394 “Konceptuālais ziņojums Par veselības aprūpes sistēmas reformu”. Atbilstoši rīkojumam, 2023.gadā valsts garantētajai mēneša vidējai darba samaksai (bez Covid-19 piemaksām un pacientu privātajiem maksājumiem) pirms nodokļu samaksas, bruto, būtu jāsasniedz: ārstiem – 2 455 eiro, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem – 1 473 eiro un māsu palīgiem – 982 eiro. Jaunā modeļa piedāvājums: ārstiem – 2147 eiro (starpība ar solīto: mīnus 308 eiro mēnesī), māsām, vecmātēm un ārstu palīgiem – 1289 eiro (starpība ar solīto: mīnus 184 eiro mēnesī) un māsu palīgiem – 770 eiro (starpība ar solīto: mīnus 212 eiro mēnesī).

Īpaši netaisnīgs jaunais modelis būs pret zemāk atalgotajiem mediķiem, jo paredz māsu palīgu un NMPD sanitārā autotransporta vadītāju mēneša vidējās darba samaksas attiecību pret ārsta vidējo darba samaksu pazemināt no 40% uz 29%.

Atgādinām, ka pret jauno modeli iebilda valdības sociālie partneri – LVSADA, LBAS un Latvijas Slimnīcu biedrība (darba devēju organizācija, kas pārstāvēta arī Eiropas veselības aprūpes sektora darba devēju organizācijā HOSPEEM). Tomēr valdība to ignorēja un pieņēma jauno darba samaksas modeli.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment