LDDK prezidents Andris Bite: Minimālā alga nav politiķu vairāksolīšanas objekts

Šonedēļ, pāris dienas pirms 14. Saeimas vēlēšanām, Sociālo un darba lietu komisija konceptuāli atbalstīja grozījumus Darba likumā, ar kuriem iecerēts pakāpeniski paaugstināt minimālo mēnešalgu.

Varētu pat atzinīgi novērtēt operativitāti un vienprātību, ar kādu strādā Saeimas komisiju deputāti, ja vien uz sliekšņa nebūtu Saeimas vēlēšanas un ja izmaiņas būtu izdiskutētas un akceptētas ar sociālajiem partneriem.

Šīs Saeimas un valdības laikā mēs kā atbildīgs valdības sociālais partneris ne vienu vien reizi esam piedzīvojuši ignoranci vai formālu iesaisti. Lai iesaistītu sabiedrību lēmumu pieņemšanā, nodrošinātu saskaņotu, visai sabiedrībai un valsts interesēm atbilstošu sociālekonomiskās attīstības jautājumu risināšanu, kas garantētu sociālo stabilitāti, labklājības līmeņa un tautsaimniecības izaugsmi valstī, ir sociālais dialogs un tā pārstāvētā Nacionālā trīspusējās sadarbības padome (NTSP), kas ir nacionālā līmeņa konsultāciju mehānisms, kur demokrātiski un atbildīgi sociālie partneri: Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vienojas par sociālekomiskajiem jautājumiem, arī par minimālās algas apmēru valstī.

Par minimālās algas izmaiņām arī visā demokrātiskajā Eiropā vienojas sociālie partneri, jo abas puses veido iekšzemes kopproduktu – darba devēji ar kapitālu, bet darba ņēmēji ar cilvēkkapitālu. Tāpēc tā ir sociālo partneru, nevis politiķu vienošanās. Tāpēc ceram, ka šo jautājumu turpināsim skatīt loģiskā un pieņemtā secībā un kopsakarībās.

Šobrīd, kad ir tik liela ģeopolitiskā nenoteiktība, ir īpaši svarīga darba devēju noturība un spēja pastāvēt. Tāpēc notiek darbs NTSP Budžeta un nodokļu apakšpadomē par kompleksiem risinājumiem, lai veicinātu Latvijas darba devēju konkurētspēju Baltijā. Minimālā alga nav politiķu vairāksolīšanas objekts. Pieņemot lēmumus šādā – šonedēļ redzētā formātā – bez sociālo partneru iesaistes ir ne tikai priekšvēlēšanu laika izmantošana, bet arī solis atpakaļ demokrātiskā, izsvērtā un datos balstītā lēmumu pieņemšanā.

Nav šaubu, ka aplamības un pārsteigumi lēmumu pieņemšanā turpināsies līdz jaunās Saeimas sasaukumam un valdības darba uzsākšanai, kad būs vēlme kaut “paspēt”. Būsim modri!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment