Liela alga, piemaksas un kompensācijas: kādas ekstras pienākas jaunajiem 8 Latvijas eiroparlamentāriešiem?

FOTO: karakuda.net

Jaunā Eiropas Parlamenta (EP) deputātu komandu atalgošanai ik mēnesi būs pieejami 24 943 eiro, kā arī vēl vairāki tūkstoši eiro biroja uzturēšanai.

Saskaņā ar pastāvošo kārtību, EP deputāti var izraudzīties savus darbiniekus, ievērojot Parlamenta noteikto budžetu. Visām 2019.gada izmaksām, kas saistītas ar deputātu palīgu nolīgšanu, ir pieejama ikmēneša naudas summa, kas nepārsniedz 24 943 eiro katram EP deputātam. Šos līdzekļus neizmaksā pašiem EP deputātiem.

Savukārt piemaksa par vispārējiem izdevumiem paredzēta galvenokārt izdevumu segšanai, kas rodas, pildot deputāta pienākumus. Piemaksa sedz, piemēram, deputātu biroju īres un uzturēšanas izmaksas, tālruņa sakaru un abonēšanas izdevumus, ar reprezentācijas pasākumiem saistītus izdevumus, ar datoriem un tālruņiem saistītas izmaksas vai ar konferenču un izstāžu organizēšanu saistītus izdevumus. Ja deputāti bez attaisnojoša iemesla neapmeklē pusi no kopējā plenārsēžu skaita viena parlamentārā gada laikā (no septembra līdz augustam), šīs piemaksas apmērs tiek samazināts uz pusi. 2019.gadā šī piemaksa ir 4513 eiro mēnesī.

Parlaments EP deputātiem nodrošina arī aprīkotus birojus gan Briselē, gan Strasbūrā. Darba braucieniem šajās pilsētās EP deputāti var izmantot EP dienesta automašīnas.

Līdztekus palīgu nodarbināšanai un biroja uzturēšanas izmaksu segšanai EP deputātiem pieejams arī cits finansiālais atbalsts.

Pēc maksājumu apstiprinošu dokumentu uzrādīšanas EP deputātiem tiek atmaksāta faktisko biļešu vērtība sanāksmju apmeklēšanai līdz pat summai, kas nepārsniedz lidmašīnas biznesa (vai līdzvērtīgas) klases biļetes cenu, dzelzceļa pirmās klases biļetes cenu vai 0,53 eiro par vienu kilometru braucienam automašīnā (ne vairāk kā 1000 km), kā arī nemainīgu attāluma un brauciena ilguma piemaksu, kuras mērķis ir segt citus ar braucienu saistītos izdevumus (piemēram, autoceļu nodevas, piemaksu par bagāžu vai rezervēšanas izmaksas).

Par darbu ārpus savas valsts EP deputāti var saņemt kompensāciju par ceļa, uzturēšanās un saistītiem izdevumiem līdz 4454 eiro gadā. Saistībā ar darbu ievēlēšanas dalībvalstī tiek kompensēti tikai ceļa izdevumi, kuru maksimālo summu gadā nosaka katrai dalībvalstij atsevišķi.

 

Nākošajā lappusē turpini lasīt, ko vēl saņems eiroparlamentārieši

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment