Mazāk nekā septiņu stundu ilga gulēšana naktī var sabojāt DNS un pat izraisīt vēzi

Miega trūkums varētu neatgriezeniski sabojāt DNS un palielināt risku saslimt ar vēzi, uzskata zinātnieki. Arī miega trūkums var mazināt DNS spēju sevi labot, iespējams, izraisot ģenētiskas slimības, liecina pētījuma secinājumi. Pētnieki uzskata, ka tas ir pirmais šāda veida pētījums, kurā aplūkota miega trūkuma ietekme uz gēniem gados jauniem pieaugušajiem.

Pētījumā uzmanība tika pievērsta ārstiem, kuriem nakts maiņas darba dēļ bija jāpielāgo miega režīms. Zinātnieki nezina, kāpēc miega trūkums bojā DNS. Parasti ieteicamais miega ilgums ir septiņas stundas naktī, bet dati liecina, ka pieaugušie parasti izlaiž vienu vai divas stundas miega.

Pētījumu Honkongas Universitātē apskatīja 49 strādājoši ārsti no divām vietējām slimnīcām, no kuriem 24 bija jāstrādā nakts izsaukumos uz vietas.

Kad ārsts saņem izsaukuma zvanu – vidēji viņi saņem no pieciem līdz sešiem mēnesī – viņiem jāstrādā no vēlīnas pēcpusdienas līdz agram rītam nākamajā dienā. Pētījumā dalībnieki atrada laiku starp izsaukumiem, divas līdz četras stundas, lai pagulētu, un trīs no snaudām bija tikpat mazas kā viena stunda.

Atlikušajiem 25 ārstiem šajās stundās nebija paredzēts strādāt.

Pētnieki ņēma asins paraugus no visiem ārstiem, kuri nestrādāja pēc tam, kad viņi bija pavadījuši trīs naktis ar veselīgu miegu.

Tad asins paraugi tika ņemti no rīta pēc nakts maiņas no ārstiem, kuriem bija trūcīgs miegs.

Žurnālā “Anaesthesia” publicētie secinājumi parādīja, ka ārstiem, kuri strādāja nakts maiņās, DNS bija par 30 procentiem vairāk lūzumu nekā tiem, kuri to nedarīja. Vēl vairāk, DNS bojājums pieauga vēl par 25 procentiem pēc nepilnīga nakts miega.

DNS korekcija bija zemāka arī ārstiem, kuri neguva pietiekamu miegu, kas var izraisīt šūnu nāvi.

Pētījuma autori rakstīja: “DNS bojājums ir DNS pamatstruktūras izmaiņas, kas netiek labotas, kad DNS tiek replicēts. Divstūru pārrāvumi ir īpaši bīstami, jo neatjaunošanās izraisa genomisku nestabilitāti un šūnu nāvi, bet izjaukšana var izraisīt nepiemērotas beigu komplikācijas, kas parasti izraisa onkogēnu transformāciju [vēža veidošanos].

Miega trūkums maiņu darbā ir saistīts ar nelabvēlīgām sekām veselībā. Paaugstināts DNS bojājums ir bijis saistīts ar hroniskas slimības attīstību. Šis pētījums pierāda, ka traucēts miegs ir saistīts ar DNS bojājumiem.”

Spied nākošo lapu, lai uzzinātu vairāk, ko izraisa nepilnīgs miegs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment