Kakao tirgus cenas nesen ir kritušās no rekordaugstajiem līmeņiem, taču kopā ar augstajām enerģijas izmaksām tās ir veicinājušas divciparu pieaugumu Eiropas mazumtirdzniecības cenās salīdzinājumā ar pagājušo gadu.
Kakao un pulverveida šokolādes cenas ES 2025. gada maijā pieauga par vairāk nekā 16% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Cenas 27 valstu blokā pēdējo 12 mēnešu laikā ir pakāpeniski pieaugušas, un gada “kakao inflācija” ir pieaugusi no 6,3% līdz 16,2%, liecina Eurostat dati.
Viens no galvenajiem iemesliem ir kakao pupiņu, kas ir galvenā šokolādes sastāvdaļa, cenu kāpums pēdējo divu gadu laikā. Tas bija saistīts ar cukura un enerģijas cenu pieaugumu.
ES ir pilnībā atkarīga no kakao importa un veido vairāk nekā pusi no pasaules importa apjoma. Lielākā daļa ražas, kas tiek eksportēta uz ES, tiek audzēta Rietumāfrikā, kur ražu ietekmēja sliktie laika apstākļi svarīgākajos kakao ražošanas reģionos, piemēram, Ganā un Kotdivuārā.
“Kakao cenas ir gandrīz trīskāršojušās salīdzinājumā ar līmeni pirms diviem gadiem,” Euronews Business pastāstīja Hargreaves Lansdown naudas un tirgu vadītāja Sjūzena Strītere, piebilstot, ka “cenas pagājušajā gadā strauji pieauga līdz rekordaugstam līmenim un pēdējo mēnešu laikā ir novērotas svārstīgas tirdzniecības tendences”.
Lai gan cenas ir samazinājušās no maksimuma virs 12 000 ASV dolāriem par tonnu, tās joprojām ir augstas gan Ņujorkas preču biržā (NYMEX), gan Londonas Starpkontinentālajā biržā (ICE).
Bažas par kakao piedāvājumu ir nedaudz mazinājušās no maksimuma 2025. gada maijā līdz jūlija sākumam.
“Šokolādes cienītāji būs atviegloti, dzirdot, ka kakao cenas pēdējās dienās ir nokritušās līdz astoņu mēnešu zemākajam līmenim, un Londonas fjūčeri šodien ir par veseliem 42 % zemāki nekā gada sākumā,” sacīja Denni Hjūsone, AJ Bell finanšu analīzes vadītāja.
Londonas kakao fjūčeru cena pirmdien bija aptuveni 5310 mārciņas (7236 ASV dolāri) par metrisko tonnu, kas ir vairāk nekā divas reizes vairāk nekā tieši pirms diviem gadiem.
Viņa teica, ka “fakts, ka patērētāji ir bijuši gatavi turpināt pirkt šokolādi pat tad, kad cenas ir pieaugušas, ir pamudinājis audzētājus ieguldīt šajā ražā, un piegādes perspektīvas ir uzlabojušās”, kas izskaidro cenu kritumu.
Šokolādes cenas Eiropā drīzumā netiks pazeminātas
Tā kā maiznīcas visā kontinentā cīnās, lai tiktu galā ar šīs būtiskās sastāvdaļas cenu pieaugumu, nav paredzams, ka kakao cenas ES un Apvienotajā Karalistē drīzumā būtiski kritīsies, liecina nesen publicētais Apvienotajā Karalistē bāzētās stratēģiskās konsultāciju kompānijas Foresight Transitions ziņojums.
Globālās kakao pupiņu cenas būtiski ietekmē kontinenta šokolādes izmaksas. ES šokolādes patēriņš ir visaugstākais pasaulē, un bloks ir pilnībā atkarīgs no kakao importa, galvenokārt no Rietumāfrikas valstīm, kur kakao raža ir ļoti pakļauta klimata vai bioloģiskās daudzveidības riskiem.
Saskaņā ar ziņojumu, pieaugošās kakao cenas zaudē arī darbavietas Eiropā, minot, ka pasaulē lielākais šokolādes ražotājs Barijs Kallebo ir atlaidis gandrīz 20% darbinieku, no kuriem trešdaļa atrodas ES, kakao cenu pieauguma dēļ.